E – Ticaret Nedir?


E-ticaret, online olarak ürün veya hizmetlerin çeşitli ödeme yöntemleri ile alınıp satılmasına verilen isimdir. E-ticaret bir nevi şirketinizin hiç kapanmadan aralıksız çalışan bir sistemi olmasını sağlar.

E-ticareti kısa bir şekilde açıklamak gerekirse elektronik ortamda ticaret yapılmasına olanak veren bir sistem demek yeterli olacaktır. Ayrıca şirketin yalnız küçük kitlelere hizmet verilmesinin önüne geçilerek satış yapacağı kitlenin büyümesinde de e-ticaretin büyük etkileri vardır.

Elektronik ticaret sayesinde internet üzerinden ürün veya hizmet alışverişi yapma imkanına sahip olup var olan kitlenizi büyütebilirsiniz. Günümüzde oldukça fazla avantajı olan elektronik ticaret gün geçtikçe daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor.

Normal şartlarda çok uzun yıllar sonucu istenilen markalaşma derecesine gelinirken doğru yapılan e-ticaret sayesinde birkaç yıla istenilen düzeye gelinebilir.
Ayrıca 2017 yılı verilerine bakıldığı taktirde iki milyara yakın kişinin e-ticaret işlemini gerçekleştirdiği görülür.

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

1- Şirketler arası e-ticaret
2- Şirket ve tüketici arasında e-ticaret
3- Tüketici ve kamu idaresi arasında e-ticaret

Şirket ve kamu idaresi arasında e-ticaret

E-Ticaretin Amacı
- Hizmet veya ürünlerin alıcıya kolay ulaştırılması.
- İstenilenin alıcıyı yormadan alınabilmesi.
- Para ödeme sürecinin güvenli olması
- E-ticaretin gelişmeye açık olması.
- Görsel ve içeriğin kolay ve gözü yormayacak şekilde dizayn edilmesi.


E- Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler


Ad Seçimi
Sitenizin ismini seçerken karışık olmayan, insanların aklında kolay kalan ve sitenizin amacına uygun olan dikkat çekici isimlere karar vermelisiniz. Doğru seçilmeyen bir site ismi insanların gözünde sizi iyi bir konuma koymalarını engeller.

Kargo Seçimi
Müşterilere sipariş verdikleri ürünü gönderebilmek için bir kargoyla anlaşma yapmanız gerekir. Siteniz için kapıda ödeme seçeneği varsa anlaşılacak olan kargo ile bunu da kapsayacak bir anlaşma yapmanız siz ve siteniz için daha mantıklı bir adım olur.

Ürün Seçimi
Sitenizde sadece tek çeşit ürün mü yoksa çeşitli ürünler mi satacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Eğer daha buna karar vermediyseniz rakip siteleri gezerek kafanızda bir fikrin uyanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Ödeme Yöntemi Seçimi
İnsanların elektronik olarak alışveriş yaparken en çok önemsediği konuların başında ödeme seçenekleri gelir. Bundan dolayı sitenizde kullanılacak olan alternatif ödeme yöntemlerini bulundurun. Ödeme yöntemlerinin en bilinenleri kapıda ödeme, havale ile ödeme ve kapıda ödeme seçenekleridir.

E-Ticaret Altyapısı
Hazır bir e-ticaret altyapısı ile başlamanız size bir sürü kolaylık sağlar. Çünkü e-ticaret altyapıları her türlü şirkete uyum sağlayacak biçimde geliştirilmiştir. Bu nedenle bu maddeyi atlamamanızı öneririz.

E- Ticaret ve Geleneksel Ticaret Arasındaki Farklar

- E- ticarette ödeme kapıda, havale ile ya da kredi kartı yardımıyla olur. Fakat geleneksel ticarette nakit veya post cihazı sayesinde ödeme yapılır.
- E- ticaret ile alışveriş yapıyorsanız pazarlık yapmanız mümkün değildir. Fakat geleneksel ticarette pazarlık çoğu zaman bulunmaktadır.
- Geleneksel ticaret ile alışveriş yapıyorsanız ve bilgi almak istiyorsanız gidip sormanız gerekir. Fakat e-ticarette mail yoluyla merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.
- Geleneksel ticarette bir ürünün stokta olup olmadığını telefonlar arayarak ya da gidip sorarak öğrenilirken e-ticarette veri tabanı sayesinde kolaylıkla öğrenme imkânı bulunulabilir.
- E-ticarette fiyat araştırması iletişim kısımlarında hızla yapılırken geleneksel ticarette fiyat araştırması yapılırken arayarak veya gezerek yapılmak zorundadır.

E- Ticaret Sitesi Yapmak İçin Bazı Öneriler


Müşterileriniz İçin Farklı Ödeme Şekilleri Bulundurun
İnsanların sanal ortamdan alışveriş yaparken en çok dikkat ettikleri konulardan biri tabi ki ödeme şekilleridir. Bu nedenle kredi kartı ile ödeme, kapıda ödeme ve havale ile ödeme seçeneği gibi müşterilerinize farklı ödeme şekilleri sunabilirsiniz. Bu sayede daha fazla tercih edilebilir ve kar etme oranınızı arttırabilirsiniz.

Birkaç Farklı Banka ile Anlaşın
Farklı kartlarla ödeme seçeneği sunmanız müşterilerinizin ilgisini daha çok çekecektir. Sizde bu sayede mümkün olduğunca daha farklı kart kullanıcısını hedef haline getirmiş olursunuz.

Sade Bir Tasarım Kullanın
Ziyaretçiler sitenize ilk girdikleri zaman sizin hakkınızda az çok bir fikir sahibi olurlar. Bu sahip olacakları fikirlerin olumsuz olmaması için mümkün olabildiğince site amacınıza uygun, göze hitap eden ve karışık olmayan tasarımlar kullanmanızın size bir sürü getirisi olacaktır.

İndirim ve Kampanyalardan Müşterilerinizi Haberdar Edin
İndirim ve kampanyalardan müşterilerinizi haberdar ederken hem de sizi unutmamalarını sağlamış olursunuz. Fakat haber verme kısmını yaparken müşterilerinizi bunaltmamaya özen göstermelisiniz. Bunun
içinde hafta da en fazla 2 kez bilgilendirme yapabilirsiniz.

Kendinizi Analiz Edin
Harcamış olduğunuz paraların size nasıl geri dönüşler sağladığını ya da sağlamadıysa neden sağlamadığını tespit etmeye çalışın. Bu sayede yaptığınız hatalar krize dönüşmeden fark edip düzeltmiş olursunuz.  

Güven Verin
Oluşabilecek herhangi bir güven problemini önlemek için ziyaretçilerinizin sitede ne kadar vakit geçirdiğini, neleri satın aldıklarını veya bunun gibi soru işaretlerini takip ederek olası bir güven problemini çözebilirsiniz.

E-Ticaret’in Avantajları Nelerdir?


Satıcı için avantajları
- Müşteriler ile iletişim kurmak için fazla para harcamayı önler.
- Bir sürü yeni müşteri elde edilir.
- Ürün veya hizmet hakkında daha detaylı bilgi vermeyi sağlar.
- Maliyetten tasarruf eder.
- Normal bir mağazaya göre çok daha kolay işletilebilir.
- Alışveriş süreci hızlanır.
- Firmanın bilinirliği daha hızlı artış gösterir.
- Zamandan tasarruf sağlar.
- Ürünlerin depo sıkıntısı olmaz. Bu nedenle farklı çeşitler sunabilir.
- Ürünlerin reklamı daha uygun fiyata yapılır.
- Her zaman müşterilere hizmet sunabilir.
- Enflasyon nedeniyle zarar oluşması oldukça azdır.

Müşteri İçin Avantajları
- İndirimlerden hemen haberdar olunabilir.
- İstenilen zamanda alışveriş yapma imkanına sahip olabilirler.
- Kolay ve hızlı bir şekilde alışveriş yapılabilir.
- Ürün çeşitliliği fazladır.
- Fiyat araştırması için zaman kaybı önlenmiş olur.
- Bir ürün için birden fazla fiyat karşılaştırması yapılmasına imkân sağlar.
- Kullanıcıların ürünler hakkındaki yorumlarına bakılabilir.
- Kampanyalardan haberdar olmayı sağlar.
- Hızlı bir şekilde alışveriş yapma şansı oluşur.

E-Ticaretten Müşterilerin temel beklentisi nedir?

- Kargoları hakkında bilgilendirilmek isterler.
- Kargonun sağlam teslim edilmesi.
- Kargolarının hangi aşamada olduğunu öğrenmek isterler.
- Bir sorun çıktığı zaman kendilerini mağdur etmeyecek çözüm önerileri beklerler.
- Adres bilgilerini ihtiyaç duydukları durumda değiştirmek isterler. 
- Satın alma süreci hızlanır.

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka da hizmet vermekteyiz. E-ticaret hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıklayınız.