E-Ticaret Web Sitesi İçin Fiyatlandırma Nasıl Olmalıdır?

E-ticaret, Aslında satışları arttırmak amacıyla yapılmaktadır. Marka bilinirliği arttırmak, e-posta içerik pazarlama gibi çeşitli çalışmalar, reklamlar verilen hizmet kalitesini arttırma amacıyla şirket satış ve kar oranı arttırma çalışmaları için yapılmaktadır. 

Satış gibi önemli bir konu olduğunda firmalar bu olay üzerine beyin fırtınası yaparlar. Ürün fiyatlandırması için farklı stratejiler şirket kar oranını ve karlılığını arttırabilecek çeşitli unsurlardır. 

Maliyet Odaklı Fiyatlandırma

En sık kullanılan ve tercih edilen temel fiyatlandırma stratejiler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ürünler firmalara belirli fiyatlara mal olmuştur. Bu maliyetlere firma kar oranı eklenerek ürün satış fiyatı oluşturulmaktadır. 

Bu kısım için ürün ham maddesi olarak adlandırılmakta olan kısım; Tedarikçi maliyeti, paketleme ve lojistik ek giderleri gibi masraflara eklenen kar oranı ardından ürün fiyatı belirlenmektedir. 

Marka Odaklı Fiyatlandırmalar

Marka odaklı fiyatlandırmalar genellikle belli bir müşteri kitlesine sahip olarak marka bilinirliğinin yüksek olduğu firmaların kullanmış olduğu bir fiyatlandırma biçimidir. 

Apple örnek olarak kullanabiliriz. Apple ürünleri piyasada yer alan benzerlerine göre daha pahalı olmaktadır. Apple tüketiciye yalnızca ürün değil tüketiciye kattığı yaşam tarzını ve beraberinde gelen statüyü pazarlamaktadır. Bunlar düşünüldüğünde fiyat bu oranda artış göstermektedir. 

Ürün ve özelliklerinden çok marka odaklı, markaya özel bir fiyatlandırma oluşturmaktadır. 

Paket Halinde Fiyatlandırma

Tüketici ilgisini çekebilecek potansiyel benzer ürünlerin tamamını kapsayan bir fiyatlandırma biçimidir.

“Bundle” şeklinde bilinmekte olan bu durum içinde ürünler tek tek satın alma ile maliyet çok artış göstermesi sebebiyle bu durum daha uzuca gelebilmektedir. Tüm ürün fiyatlandırması tüketiciler için çok daha cazip gelmektedir. 

Firmaların satış hacimlerini arttırmak için bu tip paket ürünleri satma yoluna gidebilmektedirler. Bu kısım için tek ürün e-ticaret siteler için farklılık oluşturabilmektedir. 

Aynı ürünleri faklı paketler içine yerleştirerek sunmak gibi seçenekler firma tercihlerine kalmaktadır. 

İlk Ürün İçin Özel Fiyatlandırma

Firma, bulunduğu piyasa içinde yeni çıkartmış olduğu ürüne benzer hiçbir ürün olmaması durumunda yüksek bir fiyat oluşturma stratejisi şeklinde tanımlanabilmektedir. 

Bu tip ürünlerin bir rakibi ve benzeri olmaması sebebiyle tüm sektör içinde tek firma durumuna gelmeniz ile birlikte dilediğiniz fiyatlandırmayı yapabilirsiniz.

Sektör içinde bir rakibiniz olana kadar devam edebileceğiniz bir durumdur. Rekabet artışı ürün maliyetinin düşmesine neden olabilmektedir. 

İndirimli Fiyatlandırma

Sektöre yeni girmiş, yeni açılan firmaların sıklıkla başvurduğu bir yöntem sayılmaktadır. Yeni müşteri çekme amacı ile marka bilinirliği arttırmak gibi mağaza içinde yer almakta olan ürünlere ciddi indirimler sunulmaktadır. 

Tüketiciler aynı ya da benzer ürünleri çok daha ucuza alabilmektedirler. 

Bu tip fiyatlandırma stratejileri ne yazık ki uzun süre devam edememektedir. Yeni açılan ya da belli kampanya dönemleri için geçerli olabilen bir durumdur. 

Uzun süre devam eden bu yöntem sektör içi ve indirimli fiyatların ürün fiyatları kurum kar oranını düşürmektedir. Bu nedenle firmalar bir süre sonra ciddi zarar elde etmektedirler. 

Psikolojik Fiyatlandırma

Neredeyse tüm mağazalar içinde görmüş olduğumuz bir fiyatlandırma biçimidir. Bu stratejilerde ürün fiyatları küsurat (29,99 – 89,99) ile birlikte verilmektedir. 

Burada olan amaç müşteriye psikolojik olarak ürünün fiyatını çok daha ucuzmuş gibi göstermektir. 

Tüketici ürünü ilk gördüğünde 29,99TL olan fiyat 29TL olarak algılanmasını sağlamaktadır. 


E-ticaret Sitesi Temel Olması Gereken Özellikler

Tema Özellikleri;

E-ticaret siteniz içinde yer alan tema kurumsal imajınızı direk yansıtması büyük önem taşımaktadır. 

Müşteri üzerinde iyi bir izlenim bırakan bu yolla güven oluşturan bir web siteniz olacaktır. Web site içinde müşterilerin daha uzun süre kalmalarına ve ürünlerin detaylı incelemelerine olanak sağlayabilecek bir durumdur. 

Son derece başarılı bir e-ticaret sitesine sahip olmak için; modern görünüme sahip, e-ticaret için özel optimize edilmiş, sipariş öncesi ve sonrasında kaliteli müşteri deneyimi oluşturabilen e- ticaret teması son derece büyük önem taşımaktadır. 

Mobil Uyumlu (Responsive);

E-ticaret temalarınız ile %100 uyumlu şekilde erişilen her cihaz için uyumlu olması gerekmektedir. Mobil uyumlu e-ticaret temaları müşteriler için online alışveriş deneyimi yaşamalarını sağlamak, rakiplerinizin önünde yer alabilmeniz için artı özellik kazandıracaktır. 

Mobil cihaz kullanımının artması ve giderek yaygınlaşması ile Google Mobile First Index algoritma güncellemeleri e-ticaret sitenizin mobil uyumlu şekilde çalışmasını çok daha kolaylaştırmaktadır. 

Mobil uygulama hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.


SEO Uyumlu;

SEO uyumlu web siteleri arama motoru sıralamalarda üst sıralarda yer almaktadır. Organik trafik çeken bir web site halini almaktadır. Yüksek performansa sahip web sunucuları önbellek sistemi ile e-ticaret sitenize hızla erişim sağlayabilmektedir. 

Web ve mobil ortam üzerinde hızlı açılan web siteleri (yüksek page-speed değerleri) SEO için önem taşımaktadır. URL yapıları arama motorlarının web siteye ındekslenmesini hızlandıracaktır. 

Yönetim panelimiz ürün, kategori gibi meta etiketlerine girilme işlemlerine olanak sağlamaktadır. Ürün bilgilerinin detaylı girilmesi SEO gerekliliklerini yerine getirdiğiniz anlamına gelmektedir. 

Profesyonel SEO çalışması hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız.

Esnek Altyapı Tasarımı;

E-ticaret web sitenizin özelliklerini yönetim paneli üzerinden değiştirebilirsiniz. 

Web site logosu, teması, renkler, telefon numarası, içerik, sosyal medya linkleri, kabul etmiş olduğunuz ödeme yöntemleri, ikonlari menüde kategorileri, sayfalar, ürün ve buton şekilleri, blog sayfaları, yönetim paneli üzerinden kolaylıkla değiştirilip ekleme çıkarmalar yapılabilmekte ve özelleştirmeler oluşturulabilmektedir.

 Ana sayfa üzerinden kayan banner (slayt) tasarımlar kolaylıkla değiştirilebilir, eklemeler yapılabilir, tıklama ile ilgili sayfalara yönlendirmeler yapılabilmektedir.  

Ürün Katalogu Özellikleri;

Çoklu ürün seçeneği içinde müşterinin istediği ürünü kolay şekilde bulmasını sağlayan, benzer ürünlerin alternatif olarak sunularak satışların arttırılmasını sağlamak gibi kritik öneme sahiptir.


Kategori Ürün Etiketi ve Varyantlar;

Ürün katalogunuz içinde sınırsız sayıda kategori ve alt-kategori oluşturabilirsiniz. Ürünleri etiketleyerek benzer ürünleri sınıflandırabilirsiniz. Ürün varyantları ile farklı renk, boyut ve beden gibi çeşitli özellikleri bir araya getirebilirsiniz.

Her varyanta özel fiyat verebilir ve arama önerilerine birkaç harf belirterek arama kutusu altına otomatik olarak listelenmektedir. 

Ürün Sıralama ve Detaylı Filtreleme;

Ürünler fiyat, isim ve siteye eklenme tarihine göre popülerliğine göre sıralanmaktadır. Bu sayede müşteriler önem verdikleri özelliklere göre ürünleri listeleyerek ihtiyaç duydukları özellikleri bir arada toplayan ürünleri bulabilmektedir. 

Ürün kategorileri içinde fiyat aralığı, tanımlamış olduğunuz parametrik özellikler gibi çeşitli niteliklere sahip ürünlerinizi kolaylıkla bulabilirsiniz. 

Sınırsız Ürün Resim Ekleyebilme, Otomatik Zoom ve Ürün Videoları;

Ürün ana resimlerin ek olarak sınırsız sayıda ek görsel desteği ile birlikte resim üzerine dokunulduğunda açılan Zoom penceresi ürünlerin çok daha detaylı şekilde müşteriye aktarılmasını sağlayacaktır. Ürün hakkında çeşitli video içerikleri ile zenginleştirilmiş ürün detayları oluşturabilirsiz.

Ödeme Seçenekleri, Kargo Alternatifleri ve Alışveriş Tamamlama;

Ürün sepetine eklenmiş olan ürünleri satın almadan çıkan müşteriler bulunmaktadır. Sepette ürün kalmasını en aza indirmek adına çeşitli alışveriş tamamlama ekranı kapsamlı ödeme seçenekleri oluşturulmaktadır. 


Hızlı Alışveriş Tamamla (Checkout) Ekranı;

Tek sayfa ile alışverişi tamamla adımı sunmakta olan (one-page Checkout) diğer alışveriş tamamla seçeneklerine oranla daha başarılı sipariş gerçekleştirmektedir.

Gereksiz olan tüm işlemlerden arınmış müşteriyi en hızlı şekilde ödeme ekranına yönlendiren bir alışveriş tamamla ekranı oluşturmaktayız.

Sanal POS Entegrasyonları;

Standart ödeme yöntemlerinden olan havale ve kapıda ödeme seçeneklerine eklenen İyzico, PayTR ödeme aracılık firmaları ile sözleşme imzalayarak kolay şekilde kredi kartı ödemesi yapabilirsiniz.

Kargo Alternatifleri;

Birden fazla anlaşmalı kargo firmaları ile çalışıyorsanız alışveriş tamamlama ekranı üzerinden müşterilerinize kargo firmasını seçmelerini sağlayabilirsiniz. Her firmaya özel ücretlendirmeler belirleyebilir belli bir miktar üzerinde alışveriş yapmış olan müşterilerine ücretsiz kargo seçeneği sunabilirsiniz.

Gelişmiş Fiyatlandırma Seçenekleri;

Ödeme seçeneklerine(EFT-Havale) özel olarak çeşitli indirimler oluşturabilir, kapıda ödeme için işlem ücretleri, müşterilerin alışveriş sırasında sepet içinde olan ürünlere kullanılabilecek indirim kuponları farklı bayilikler için oluşturulan özel grup indirim kuponları (B2B), satın alınan ürün sayısına göre indirimler ile rakiplerin önüne geçmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Farklı Para Birimlerine Özel Ürün Fiyatları Tanımlama;

Birçok E-ticaret sitesi içinde tek tip para birimi bulunmaktadır. Tüm ürünler bu birim üzerinden hesaplanmaktadır. Site yapıcı e-ticaretin sunmuş olduğu bu özellikler ile dolar, euro cinsinden yapmış olduğunuz satışlara göre çeşitli para birimleri üzerinden fiyat belirlemesi yapabilirsiniz. 

Ağırlık, Uzunluk ve Hacim ile Fiyatlandırma;

Her ürün adet şeklinde satılacak diye bir kural yoktur. Kilo ya da uzunluk ölçümleri ile fiyatlandırma yapılabilmektedir. Örneğin; kiloyla belli gıda ürünleri satışı yapabilir ya da metre ile kumaş satışı gerçekleştirebilirsiniz. 

Ürün detay sayfası üzerinden uzunluk, hacim gibi çeşitli özellikler üzerinden fiyatlandırma yapabilirsiniz.