E-ticaret firmaları için anahtar kelime ipuçları

E-ticaret firmalarının organik trafik ve müşteri geri dönüşümü arttırmak için yapılacak anahtar kelime çalışması önem taşımaktadır. Anahtar kelime çalışması son derece zorlu bir süreç olup doğru yapılması durumunda beklenenin üstünde sonuçlar oluşturabilir. SEO çalışmaları içinde doğru anahtar kelime kullanımı alınması beklenen sonuçlarla doğrudan ilişkilidir.

Anahtar kelime bulma ipuçları

Şirketinizle ilişkili kelimeleri listeleyerek işe başlayın;

Öncelikle şirketiniz, ürün ve hizmetlerinizle doğrudan ilişkili olan kelimeleri listeleyerek işe başlayın. Şirket, ürün ve hizmetlerinizle birlikte her ürün için ayrı anahtar kelime listeleyerek hangi kelime ve kelime grupları üzerinde çalışma yapmanız gerektiği hakkında planlama yapabilirsiniz.

Bir tablo oluşturarak bu anahtar kelimeleri oraya listeleyin. Ardından tablonun diğer kısmına aranma hacimleri ve öncelik sıralamalarını belirtin.

Seçmiş olduğunuz kelimeler üzerinden kelime grupları hakkında araştırma yapın;

Belirlemiş olduğunuz anahtar kelime ya da kelime grupları hakkında yapılmış arama sorgularını takip ederek, kullanıcılarınız yapmış olduğu arama sorgularıyla ilişkili kelime gruplarınızı belirlemeye başlayabilirsiniz.

Kelime ve kelime gruplarınızın aranma hacimlerini araştırın;

Bulmuş olduğunuz kelime ve kelime gruplarının analiziyle bu kelime ve kelime gruplarının aylık aranma hacimlerini belirlemelisiniz. Aylık aranma hacmi; belirli süreçler içinde arama motoru kullanıcılarının bu kelime ve kelime gruplarını kaç kez aratmış olduğunu gösterir.

Seçmiş olduğunuz kelime ve kelime gruplarındaki rekabeti inceleyin;

Anahtar kelime belirleme sürecinde bir diğer önemli husus kelime ve kelime gruplarının rekabet oranıdır. Bazı kelime ve kelime grupları rakip firmalar tarafından da kullanılması sebebiyle ciddi bir rekabet söz konusudur. Bu kelime ve kelime grupları üzerinden trafik akışı elde edilmesi oldukça güçtür. Anahtar kelime belirlemesi yaparken hem hacim hem de rekabet analizi yapılması bu sebeple önem taşır.

Aranma oranı yüksek kelime ve kelime gruplarının bir o kadar rekabetinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada organik trafik akışı elde etmek bu kelimelerde son derce zor olacaktır.

SEO çalışması için bütçesi sınırlı şirket ve işletmeler aranma hacmi orta seviyede olan kelime ve kelime gruplarında trafik kazanmak adına çalışmalarını yapabilirler. 

Long tail anahtar kelimeleri araştırın;

Anahtar kelime belirlemesi çalışmalarını sürdürürken long tail anahtar kelimeleri de belirlemeniz faydalı olacaktır. Bu kelime ve kelime grupları uzun vadede organik trafik akışı sağlaması sebebiyle dahil edebilirsiniz.

Sezonluk anahtar kelimeleri çıkartın;

Anahtar kelime belirlemesi yaparken sezonluk olarak kullanımı aktif olan kelimeleri belirleyebilirsiniz. Sezonluk anahtar kelimelerin yanı sıra kampanya, indirim ve çeşitli fırsat dönemlerine ilişkin anahtar kelimeleri belirlemeniz bu kelime ve kelime gruplarının aranma hacimlerini belirleyerek rekabet oranını analiz etmeniz mümkündür.

Aranma hacmi, rekabet ve ilişkili duruma göre kelimelerinizi sıralayın;

Belirtmiş olduğumuz çalışmaların yapılması ardından oluşturduğunuz tablo üzerinden kelimelerinizi listeleyebilirsiniz. Sıralama yapılması aşamasında öncelik belirlemeniz son derece önem taşır. Bu kısım için öncelik; aranma hacmi, rekabet oranı ve firmanızla olan ilişkisine göre sıralama yapabilirsiniz. 

Kelime ve kelime gruplarınızın markanız, ürün ve hizmetleriniz ile olan ilişkisi son derece önem taşır. Bahsetmiş olduğumuz gibi rekabette aranma hacmi önemli olması sebebiyle kelimelerinizi sıralarken bu hususlara dikkat etmenlisiniz.