Mobil Ticaret Nedir?

E ticaretin oldukça geliştirilmiş hali olan mobil ticaret telefon veya tablet akıllı cihazların üzerinden mal ve hizmetlerin alınıp satılmasına verilen günümüzde oldukça sık karşılaştığımız bir terimdir. Oldukça hızlı ve konforlu bir şekilde insanların alışveriş yapabiliyor olması mobil ticareti değerli kılan özelliklerin başındadır.

Bu ticaret türünün asıl amacı alışveriş işlemleri daha küçük ekranlara taşıyarak kullanıcıların zorluk çekmeden işlerini her ortamda halledebilmesidir. İnsanlar bu sayede evde birileri olduğunda veya çalışmaları gereken dersler olduğunda bile evden dışarı çıkmadan malzemeleri ayağına getirebilmektedir. 

Mobil ticarette iki ana başlık bulunur. Bu başlıklarda ilki insanların alışverişlerini akıllı cihazlarından başlatıp satın alım veya ödeme işlemlerini de akıllı cihaz üzerinden halletmesiyken ikincisi alışverişin bilgisayarda başlayıp ödeme gibi son işlemlerin akıllı cihazlarda gerçekleşmesidir. 

Mobil Ticaretin Bazı Uygulamaları

1- SMS/MMS
Kişilerin takip ettiği ya da etmediği markalardan fırsatları bildirmek amacıyla mesaj gelmesidir. Mobil uygulama tarihine bakıldığı zaman en eski yöntemlerden biri olduğu görülür. Fakat günümüzde uygulama dolandırıcılar tarafından sıklıkla kullanıldığı için marka kimliğini zedelemek istemeyen markalar bu uygulamayı sık kullanmayı bırakmıştır.

2- Mobil Uygulamalar
Akıllı cihazlar üzerinde indirilen yazılımlara mobil uygulama denir. Mobil uygulama yapan kişilerin indirme başına belli bir miktar aldığı bilinir. Bunu hem kullanıcıların karşısına çıkan reklam hem de kullanıcı sayısı belirler.

3- Mobil Kuponlar
İlk madde de bahsettiğimiz SMS ya da mail yoluyla kişilere çeşitli markalar müşterilerine kupon gönderir. (Bu kuponların size gelmesi için ilgili markanın üyeliğine sahip olmanız gerekir.) ayıca bu kuponlar sayesinde cidi anlamda kendi reklamını yapmış olur.

4- Mobil Oyunlar
Bazı oyun kurucularının kazandığı miktar oldukça fazladır. Özellikle küçük çocukları ilgilendiren mobil uygulamalara günümüzde fazlasıyla talep artışı meydana gelmiştir. Tüm bunların gerçekleşmesinin nedeni de popülaritesini hızla arttıran mobil ticarettir. 

5- Interactive Voice Response (IVR)
  Mobil ticaretin en yeni ve pek bilinmeyen uygulamalarından biridir. Bu uygulama sayesinde reklamlar sesli hale gelmiştir. Hem sesi kullanılan kişi hem de bu reklamı yayınlayan site para kazanmaktadır. Özellikle son yıllarda fazlasıyla tercih edilmeye başlanmıştır.

6- QR Kod
QR kod yardımıyla atm’lerden kartsız para çekilebilir ya da çoğu eğitim uygulamaları sayesinde ilgili ders anlatım videosuna erişilebilmektedir. Bu uygulama sayesinde de hem arama yapılan site hem de arama sonucu ulaşılan site para kazanabilmektedir. Bu nedenle mobil ticaret konusunda büyük avantaj sağlar.


Mobil Ticareti Üstün Kılan Özellikler Nelerdir?

Mobil ticareti üstün kılan özelliklerin başında mekân ve zamandan bağımsız olması gelir. Çünkü mobil ticareti yapabilmeniz için belirlenen bir zaman ya da illa bulunmanız gereken bir mekân yoktur. İstediğiniz her yerde ve her saatte mobil ticareti hayata geçirebilirsiniz. 

Bir diğer etken ise potansiyel müşterilerin deneyimlerini başkaları ile paylaşması sayesinde daha fazla müşteri elde edip daha fazla kar sağlama imkânı olmasıdır. 

Mobil Ticaretin Avantajları

Mobil ticaret sayesinde aynı ürünün birbirinden farklı seçeneklerini görme şansı meydana gelir. Müşteriler ise bu aynı görevi gören farklı ürünleri inceleyerek daha etkili alışveriş yaparlar.
Kişiler ürünleri filtreleyerek kendi bütçelerine veya istedikleri özellikler dahilinde farklı ürünlere ulaşabilirler. Fiziki bir mağazaya göre daha fazla tercih edilme nedenlerinin başında bu madde yer alır. 
Alışveriş kelimesinin ifade ettiği işleri büyük ölçüde değiştirmiş ve müşterilerine hızlı bir şekilde hizmet etmenin yollarını bulmaya çalışmıştır. 
Hasarlı veya yanlış gelen ürünleri iade etme konusunda kolaylık sağlayan mobil ticaret hiçbir koşul belirtmeden tüm bu hizmetleri halletme taraftarıdır. 

Aforsoft Yazılım ve Danışmalık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Mobil ticaret hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıklayınız.