Şirketiniz varsa Alibaba bünyesinde kendi mağazanızı açarak ürünlerinizi burada satışa sunabilirsiniz. Dünyanın en büyük online pazaryerleri arasında olan Alibaba’da mağaza açmak için çeşitli gereksinimler bulunmaktadır. 

Alibaba Çin başta olmak üzere tüm dünya düşünüldüğünde e-ticaret alanında oldukça önemli rol oynamaktadır. 

Alibaba Nedir?

1999 yılında Çin’de kurulmuş olan Alibaba en başlarda sanal pazaryeri olarak kurulmuş olmasına rağmen ilerleyen süreç içinde kategorilere ayrılarak farklı bir sistem oluşturmuştur. 

Alibaba Çin’in en büyük e-ticaret sitesi olup Tüm bunların yanında Amazon’la birlikte adı durulmuş büyük şirketlerden biri olmuştur.

Alibaba Nasıl Çalışır?

Firmalar Alibaba ve Aliexpress bünyesinde kendi mağazalarını açarak dünya çapında ürünlerini toplu şekilde alarak B2B firmaların ürünlerini direk tüketici kişilere satışını yapma olanağı sağlamaktadır.

Alibaba ve Aliexpress Arasındaki Fark Nedir?

Alibaba ve Aliexpress birbirinden çok farklı iş modelleridir. Alibaba B2B türünde bir satın alma limiti bulunması ile şirketlere özel bir platformdur. Tüketici odaklı satış söz konusu değildir.

Aliexpress B2C türünde bir iş modelidir. Satın alma limiti olmaksızın direk tüketiciye satış yapılır. Mağaza açılışı yaparken tüketici mi yoksa şirket için mi satış yapıyor oluşunuzu belirtmeniz gerekecektir. 

Neden Alibaba’da Mağaza Açmalıyım?

Alibaba dünya çapında 200 farklı ülkede hizmet verebildiği gibi Alibaba bünyesinde mağaza açmak ve yurt dışına satış yapma olanağınız hayli fazladır. 

Üreticiyseniz toptan satış yapma düşünceniz bulunuyorsa Alibaba bünyesinde mağaza açılışı yaparak yurt dışında satış yapabilirsiniz.

Alibaba’da Mağaza Açmanın Avantajları Nelerdir?

Yurtdışına satış yapmak için ilk adımı atmış olursunuz; Yurtdışında hizmet vermek isteyen işletme ve şirketler için Alibaba fırsatları oldukça büyük önem taşır. 

Yurtdışı için hedeflenen pazar arayışınız azalır; Yurtdışında satış yapmak istediğinizde pazar araştırması yapmanız ve hedef kitle belirlemeniz gerekecektir. Bu durum için güçlü araştırmalar gerçekleştirerek hedeflediğiniz Pazar alanı hakkında detaylı bilgi toplamanız gereklidir. Bu arayış sürecini Alibaba bünyesine katılarak azaltabilirsiniz.

Alibaba’nın hedef kitlesine erişim sağlayabilirsiniz; Sıfırdan hedef kitle yaratmanıza gerek kalmadan Alibaba’nın mevcut hedef kitlesine erişim sağlayabilirsiniz. Dünyanın çeşitli yerlerindeki kullanıcılarda etkileşim oluşturabilirsiniz.

Alibaba’da Mağaza Açmanın Dezavantajları Nelerdir?

Rekabet oldukça fazladır; Dünyanın en büyük online pazaryerlerinden olan Alibaba bünyesinde oldukça büyük bir rekabet vardır. Dünyanın çeşitli yerlerinden mağaza açmış işletme ve şirketler ile yarış halinde olmanız gereklidir. 

Komisyon ve mağaza ücretleri; diğer online pazaryerlerinde olduğu gibi Alibaba bünyesinde de satılan ürün başına değişen komisyon ücretleri bulunmaktadır. Bu ücretler karlılığını düşüreceği için strateji geliştirmeniz gerekecektir.

Kendi markanızı yaratmanız gereklidir; kendi ürünlerinizi üretiyor ve marka yaratma arzunuz bulunuyorsa Alibaba bünyesinde bunu gerçekleştirmek hayli güçtür. Tüketicilerin büyük çoğunluğu marka aramaktan ziyade ürün araması yaptıkları için marka bilinci oluşturmanız zordur.

Alibaba’da Nasıl Mağaza Açılır?

Alibaba bünyesinde mağaza açmak için öncelik olarak bu platformlar üzerinde bir kullanıcı hesabı açmanız gerekmektedir. Kullanıcı hesabı oluşturmadan direk satıcı hesabı oluşturmanız da mümkündür. Hesap açılması için bir e-mail hesabı belirterek gelen onay mailine tıklanması sonucu hesabını onaylamalısınız.

Alibaba’da Mağaza Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Alibaba’da mağaza açmak için e-posta adresi, ad-soyad, şifre, kredi kartı ve adres bilgileri yer almaktadır. 

Girmiş olduğunuz telefon numarası üzerinden gelen onay kodunu sisteme girmeniz gereklidir. Onay kodu girişi ardından satıcı hesabınız açılmış olacaktır.

Alibaba Mağazası Ne Kadar Sürede Açılır?

Üyelik için gerekli bilgi girişi yapılması ardından telefona gelen onay kodunu aktive ederek satıcı hesabınızı aktifleştirebilirsiniz.

Alibaba’da Mağaza Açılmadan Satış Yapmak Mümkün Mü?

Alibaba’da hesap açılması ardından 50 ürüne kadar satış yapma imkânınız bulunmaktadır. Daha fazla ürün listelemek istediğinizde satıcı hesabı açanız gerekmektedir. 

Alibaba’da Mağaza Açmak Ücretli Mi?

Kullanıcı hesabınız üzerinden ürün satabilirsiniz ancak pazarlamakta zorlanabileceğinizi söylemekte yarar var. Bu hesaplar üzerinden satış yaparken çeşitli dezavantajlarla karşılaşacağınızı düşünmelisiniz. Bu sistemde ürünlerinizi üst sıralara çıkarmakta zorlanırsınız.

Alibaba’da Kargolama ve Gümrük İşleri Nasıldır?

Alibaba’da yurtdışına satış yaptığınızda ürünleri güvenli şekilde teslim etmeniz mümkündür. Yurtdışına yapılan ürün satışlarındaki kargo masrafları size ya da alıcı kişiye aittir. Satış politikanıza göre değişkenlik gösterebilir.

Kargo ücretlerinde firmaların değişen bir fiyat listesi bulunmaktadır. Bu değişiklikler ürün boyutu ve ağırlığına göre değişkenlik gösterebilir. 

Ülkelerin kendilerine has değişken gümrük yasa vergileri bulunmaktadır. Bu durumda sorumluluk size ait değildir. Bazı ülkelerde vergiler oldukça yüksekken bazılarında son derece düşüktür. 

Gümrük işleyişi de ülkelere göre değişkenlik göstermesi nedeniyle derin bir araştırma yaparak belirli ülkelere satış yapmanızı önermekteyiz.