Dijital dünyada satış yapmak isteyen girişimci ve şirket sahipleri Trendyol bünyesinde mağaza açarak satış yapabilirler. Trendyol’da mağaza açmak çok daha geniş bir kitleye hitap ederek gelirinizi büyük ölçüde arttırabilirsiniz.

Trendyol’da mağaza açarak satış yapmak isteyen girişimci ve işletme sahiplerinin faydalanabileceği bir mağaza açma rehberi hazırladık. Bu yazımızda cevabını aradığınız tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Trendyol Nedir?

Türkiye’nin sayılı büyük online pazaryerlerinden biri olan Trendyol kuruluşunun ilk yıllarında özel popüler alışveriş kulübünü benimseyerek başlamasına karşın zaman içinde farklı girişimci ve şirketlerin bünyesinde mağaza açmasına izin vererek özel alışveriş kulübü mantığından tıkmıştır. 

Aylık 20 milyonu aşkın kullanıcıya sahip Trendyol 16 milyon kayıt altında kullanıcısı yer almaktadır. Tüm bunların yanı sıra 1500 farklı ürün kategorisine en sahipliği yapmaktadır.

Trendyol Nasıl Çalışır?

Trendyol kendi ürün satışlarını yapmak için kurulmuş ancak sonradan farklı girişimci ve şirketlerin bünyesinde mağaza açmasına olanak sağlayarak online bir pazaryeri halini almıştır. Tüm bu özellikleriyle diğer online pazaryerleri gibi bir iş modeline sahiptir.

Neden Trendyol’da Mağaza Açmalıyım?

Mağaza açmadan Trendyol’da satış yapmanız mümkün değildir. Trendyol bünyesinde satış yapmak için mağaza açma zorunluluğu bulunmaktadır. Trendyol’da mağaza açmanın çeşitli avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. 

Trendyol’da Mağaza Açmanın Avantajları Nelerdir?

Trendyol’un sahip olduğu hedef kitle ile etkileşime girersiniz. Trendyol bünyesinde açacağınız mağaza Trendyol’un sahip olduğu hedef kitleye de beraberinde hitap etmenizi sağlayacaktır. Sıfırdan hedef kitle oluşturmanıza gerek yoktur.

Markanızı tanıtma şansına sahip olursunuz. Online pazaryerinde mağaza açmak markanızı oldukça geniş kitlelere tanıtma imkânı sağlayacağı için bilinirliğinizi büyük ölçüde arttıracaktır.

Ürün listeleme ve reklam kanalı yaratma; Trendyol bünyesinde açacağınız mağaza ürünlerinizi bu platformlar üzerinde geniş kitlelere tanıtmanızı sağlayacaktır. Bir nevi farklı bir reklam kanalına sahip olacaksınız.

Rakip analizi yapabilirsiniz. Trendyol kapsamında açacağınız mağaza üzerinde rakiplerinizi yakından görebilir, tanıyabilir ve indirim kampanyalarını fiyatlandırma stratejilerini analiz ederek rekabette fark yaratabilirsiniz.

Trendyol’da Mağaza Açmanın Dezavantajları Nelerdir?

Komisyon kesintileri; Trendyol bünyesinde yapmış olduğunuz satışlar sonucunda ürün kategorisine göre değişen bir komisyon ücretini Trendyol’a ödemeniz gerekecektir. Trendyol satış komisyonları gelirinizin düşmesine neden olabilmektedir.

Rekabette yoğunluk. Trendyol üzerinde çok çeşitli firmanın mağazası bulunması nedeniyle ürünlerinizin öne çıkartmak oldukça güçtür. Rekabet yoğunluğu nedeniyle ek reklam oluşturmanız için ücret ödemeniz gerekecektir.

Uyulması gereken kurallar bulunur. Trendyol üzerinde bir mağaza açmanız durumunda her online pazaryerinde olduğu gibi buranın da kendine has kuralları ve işleyişi bulunmaktadır. Bu kurallar size uygun olmasa bile uymanız gerekecektir.

Kendi markanızı yaratma zorunluluğunuz yer almaktadır. Trendyol’da alışveriş yapan kişiler satıcı firmaları bir marka olarak görmemeleri nedeniyle burada satış yapmak için kendi markanızı yaratmanız gereklidir. Tüketiciler sonraki alışverişlerinde marka adından ziyade ürün araması yapacağı için sıfırdan marka oluşturmak oldukça zorlu bir süreçtir.

Trednyol’da Nasıl Mağaza Açılır?

Trendyol üzerinde mağaza açabilmek için öncelikle şirketinizin bulunması gereklidir. Şirket sahibi olmadan Trendyol üzerinde mağaza açmanız mümkün değildir. Başvuru sürecinde şirketinize ilişkin bilgileri paylaşmanız gerekecektir.

Trendyol web sitesi içinde “Satıcı Başvurusu” sayfasına giriş yaparak “Satışa Başla” butonu üzerinden başvuru sayfasına erişim sağlayabilirsiniz. Bu ekran içinde talep edilen belge girişlerinin yapılması ardından talep değerlendirilmeye alınmaktadır.

Olumlu geri dönüşler başvuru kısmında belirttiğiniz iletişim kanalları üzerinden bilgilendirilirsiniz.

Trendyol’da Mağaza Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvuruda Trendyol’un sizden talep ettiği birkaç belge aşağıdaki gibidir.

Şirket türü,

Vergi kimlik numarası,

Ticari sicil numarası,

Ad soyad,

E-posta

Cep telefon numarası

Başvurunuz onaylanması ardından birkaç belge daha talep edilmektedir.

Trendyol Mağazası Ne Kadar Sürede Açılmaktadır?

Başvuruda verilen bilgiler eksizsiz ise onay süreci başlamaktadır. Onay süreci değişkendir. Başvuru yapılması ardından form üzerinde verilmiş bilgileriniz sayesinde mağaza açılış sürecinden haberdar edileceksiniz.

Trendyol’da Mağaza Açılışı Olmadan Satış Yapmak Mümkün Mü?

Trendyol’da mağaza açmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir. Mağaza sahibi olmanız gerekmektedir. Mağaza açmak içinde fatura kesebilmeniz gerekeceğinden şirket sahibi olma zorunluluğu yer almaktadır. Aksi bir durumdaysanız mağaza açılışı yapamazsınız. 

Trendyol Komisyon Oranları Nedir?

Trendyol’da ürün kategorisine göre değişken komisyon oranları bulunmaktadır. Bu komisyon oranlarına ilişkin detaylı bilgi mağaza başvurunuzun onay durumunda sizinle paylaşılır. 

Trendyol Mağaza Vergi Süreci Nasıl İşler?

Trendyol’da satış yapmak istediğinizde Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemine göre vergi mükellefi olma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Şirket sahibi olma koşuluyla Trendyol’da mağaza açtığınızı düşünürsek fatura keseceğiniz için vergi mükellefi olursunuz.