Profesyonel SEO Çalışması

Profesyonel SEO çalışmasının web sitelerini üst sıralara çıkarmak ve daha fazla kişinin ulaşması için yapılan çalışmalar bütününe verilen addır. Profesyonel SEO çalışmasının ücretli reklamlardan farkı çok daha kalıcı olmasıdır. Bu nedenle web sitesini iyi yerlere taşımak isteyen kişilerin tercih ettiği ilk yöntem profesyonel SEO çalışmasıdır.

Profesyonel SEO çalışmalarına başlamadan önce yapılması gereken ilk iş stratejik SEO planı oluşturmaktır. Bu sayede yapmak istediğiniz işler tek bir başlık altında görülür ve ilerlemeniz daha da kolaylaşır. Profesyonel SEO çalışması emek ve sabır isteyen bir iştir. Attığınız yanlış bir adımın sizi geriye götürmesi oldukça olası bir durumdur. 

Etkili profesyonel SEO çalışması yapmak sitenin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlar. Peki arama motorlarında üst sıralarda yer almak neden bu kadar önemlidir? Arama motorlarında üst sırada yer alan sitelerin etkileşimi her zaman diğer sitelere oranla daha fazladır. Çünkü insanların çoğu bir bilgiye ulaşmak için öncelikle üst sıradaki siteleri tercih eder. 

Kullanıcılar arama motorunu nasıl kullanır?

1. Bir bilgiye ihtiyaç duyar

2. Arama motoruna merak ettikleri konuyu yazarlar

3. Karşılarına çıkan sonuçları incelerler

4. Üst sıralarda bulunan sayfalardan herhangi birine bakar

5. Eğer o sitedeki bilgi yeterli gelmediyse istediği konuya ulaşana kadar arama motorunu tarar.

Profesyonel SEO çalışmaları, site içi SEO çalışmaları ve site dışı SEO çalışmaları olmak üzere ikiye ayrılır. Şimdi bu başlıkları inceleyelim. 

Site İçi SEO Çalışması

Profesyonel SEO çalışmasının içerik ve teknikle ilgili olan kısmına verilen isimdir. Site içi SEO çalışmaları adı üstünde sadece kendi siteniz içerisinde yaptığınız iyileştirmelere denir. Site içi SEO çalışmalarını kapsayan bazı konular;

Site hızı

Sitenin mobile uyumlu olması

Resim optimizasyonu

Farklı içerik kontrolü

Search console analizi

Etiketlerin kontrolü

Site Dışı SEO Çalışması

Profesyonel SEO çalışmalarının farklı web siteleri ile bağlantılı olacak şekilde yapılmasına verilen isimdir. Gönderimler, sosyal medya çalışmaları ve e posta erişimleri site dışı SEO çalışmaları içerisinde yer almaktadır. Site dışı yapılan SEO çalışmalarına “backlink” ismi de verilmektedir. 

Backlink Nedir?

Bir web sitesinin, başka bir web sitesi için kendi sayfasında link verme durumudur. Önceleri bu konuyu manipüle eden siteler nedeniyle Google artık bu konuda çok daha hassas davranmaktadır. Backlink alırken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bu konular şu şekildedir;

Kalitesiz sitelerden backlink almamaya özen gösterin. Kendi sitenizin puanından daha yüksek puanı olan bir siteden backlink almak size daha fazla fayda sağlayacaktır.

Kendi siteniz ile aynı konu hakkında içerikler üreten bir siteden backlink almaya çalışın. 

Backlink olarak alacak olduğunuz linkin biçimine özen gösterin. Linkin makale içerisinde geçmesi size daha çok fayda sağlayacaktır. 

Almış olduğunuz linkleri alt sayfalarınıza dağıtmaya gayret edin.

Profesyonel SEO Çalışmalarının İşe Yarayıp Yaramadığı Nereden Anlaşılır?

Arama motorlarındaki konumunuz hakkında size bilgi vermek için ücretli veya ücretsiz uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde profesyonel SEO çalışmalarınızın ne kadar işe yaradığını görebilme şansı yakalarsınız. Eğer beklediğiniz kadar profesyonel SEO çalışmalarından yarar göremediyseniz kısa zamanda hatalarınızı bulmaya çalışmalı ve geri dönüşü olmayan sorunların önüne geçmeye çalışmalısınız. Ayrıca Screaming Frog adlı uygulamayı indirerek profesyonel SEO çalışmalarınızın daha etkili olmasını sağlayan uygulamaları inceleyebilirsiniz. 

Profesyonel SEO Çalışmalarında Konu ve Anahtar Kelime Seçimi

Profesyonel SEO çalışmaları için büyük önem taşıyan anahtar kelimeler sizin arama motorundaki sıranıza doğrudan etki eder. Belirlemiş olduğunuz konu hakkında ne kadar çok anahtar kelime kullanırsanız, arama motorunda üst sıralara çıkma derecenizi o kadar arttırırsınız. 

Profesyonel SEO çalışmalarında sıklıkla yapılan hatalar anahtar kelime seçimizde yaşanmaktadır. Bu nedenle anahtar kelime seçiminizin profesyonel SEO çalışmalarınızın başarısını etkileyeceğini unutmamanız gerekir. Konu ile ilgisi olmayan anahtar kelimelerden ve anahtar kelime sayısını abartmaktan olabildiğince kaçının.