Sosyal medya içerik takvimi nasıl oluşturulur?

Sosyal medya pazarlamada belli bir düzen ve strateji bulunması çalışmalarınızda daha verimli olmasını sağlayacaktır. E-ticaret firmalarının büyük çoğunlukla yapmış olduğu hataların başında sosyal medya üzerinde strateji geliştirirken içerik takvimi oluşturmamaktır. 

İçerik takvimi; sosyal medya üzerinde izleyeceğiniz stratejinizi uzun vadede görmenizi sağlayacaktır. Tüm bunların yanında aylık raporlamalarda sosyal medya üzerinde ne gibi çalışmalar yapmış olduğunuzu görerek alan içinde strateji ve yatırımlarınızı düzenlemenizi sağlayacaktır.

Günde ya da Haftada Kaç İçerik Paylaşımı Yapılacak?

Öncelikle iş gücüne odaklanmanız gerekmektedir. Sosyal medya üzerinde yayınlayacağınız içerikleri şirket bünyesinde oluşturacaksanız günde ya da haftada kaç içerik paylaşımı yapılacağını belirlemelisiniz.

İçerik oluşturulması belirli bir süreç gerektireceğinden belirli bir iş gücü gerektirecektir. Birden fazla sosyal medya üzerinde varlık gösteriyorsanız platformun dinamikleri göz önünde bulundurularak içerik oluşturulması gerektiğini unutmamalısınız. Bu durum elbette iş gücünün artmasına sebebiyet verecektir.

İçerik Türlerinizi Belirleyin

Sosyal medya üzerinde ne tür içerik paylaşımı yapacağınızı belirlemelisiniz. Tüm sosyal medya platformlarında görsel ve video paylaşımı yapabilirsiniz. Elinizdeki üç gücünü hesaba katarak odaklanma noktalarınızı belirlemelisiniz.

Video içerik paylaşımı yapmayı planlıyorsanız video üretimi için belirli bir iş gücünüz bulunması gerektiğini unutmamalısınız. Kapasitenizi analiz ederek günde ya da haftada kaç içerik paylaşacağınızı belirleyerek yol haritası oluşturmalısınız.

İçerik Konuları Belirleyin

Kapasite analizi ardından paylaşım planlamanızı yapılması ardından bu paylaşımların içeriğine karar vermelisiniz. 

Kullanılacak görsel,

Ürün tanıtımları,

Kampanya duyuruları,

İlgi çekici konular.

Konu ve içerik belirlemesi için bu başlıklardan faydalanabilirsiniz. Bu başlıklardan ayrı olarak marka ve sektörünüzle ilişkili olarak farklı konu başlıklarını da listeleyebilirsiniz. Listenize takipçilerinizin ilgisine göre değişken olarak görsel ve GIF’ler ile destekleyebilirsiniz.

İçerik üretimini siz yapmıyor olsanız bile etkileşim yaratacağına inandığınız markanızla ilişkili paylaşımları çeşitli sosyal medya platformlarından yapabilirsiniz.

Dış kaynaklar üzerinden belirlediğiniz içerik fikirlerini listeleyerek paylaşılacağını planladığınız günleri not ederek siz üretmenize gerek kalmadan kendi paylaşımınız için içeriklere sahip olursunuz.

Aylık Bir Takvim Oluşturun

İç gücü, içerik üretim kapasitesi, içerik konusu ve zaman göz önünde bulundurularak günde, haftada paylaşılacak içerik kapasitesini belirleyebilirsiniz ardından haftalık ya da aylık olarak bu oluşturduğunuz takvimi kullanabilirsiniz.

Takvim oluştururken Excel tablosundan faydalanabilirsiniz. Günlük içerik paylaşımı yapılacaksa bu planlamayı günlük olarak da oluşturabilirsiniz. 

Aylık bir içerik takvimi planlayacaksanız takvimi günlere bölerek içeriklerinizi dağıtabilirsiniz. İlerleyen ayların içerik takvimini de oluşturarak uzun vadeli planlama yapabilirsiniz.

İçerik takvimi oluşturulurken bunları hazır hale getirmeniz gerekmez. Öncelikli olarak aylık planlamanızı yapmaktır. Kampanya ve etkinlik gibi özel çalışmalarınızı önceden hazırlayabilirsiniz.

Aylık takvimlerle uzun vadede çalışma planınızı oluşturmanızı sağlayacağından kapsamlı çalışmalar yapmanıza olanak sağlayacaktır.

Sonuç Olarak; 

Sosyal medya üzerinde pazarlama e-ticaretle uğraşan firma ve markalar için bilinirlik arttırarak tüketici ile etkileşim oluşturmayı sağlayacaktır. Sosyal medya da düzenli olarak aktif rol almak yeni tüketiciyle etkileşim sağlamaktadır.

Düzen ve süreklilik sağlamak adına içerik takvimi oluşturmanız çalışma raporlaması sosyal medya platformlarında gücünüzü arttıracaktır.