Sosyal Medya Yönetimi Nedir?


Sanal alemde bulunan sayfa ve hesapların yönetilip düzenlenmesi sosyal medya yönetimi olarak bilinir. Teknolojinin günümüzde hızla artması nedeniyle sosyal medya yönetimine duyulan ilgi de büyük oranda artış göstermiştir. 

Sosyal medyanın nasıl yönetilmesi gerektiği, marka reklamlarının nasıl yapılması gerektiği, sanal alemdeki sorunların nasıl çözüme kavuşacağı gibi sorulara cevap bulan sosyal medya yönetimidir. Bu nedenle sanal alemde ilerleme kaydetmek isteyen kişi veya kurumların tercih ettiği bir numaralı çıkış yoludur.

Bir sürü faydası bulunan sosyal medya yönetiminin temel amacı uygun pazarlama yöntemi geliştirip etkileşimi arttırmaktır. Ayrıca doğru ve koordineli yapılan bir sosyal medya yönetimi sayesinde mekânsal engellere takılıp kalmadan hedefe kolayca ulaşabilmeniz oldukça mümkündür. Peki yapılan sosyal medya yönetiminin doğru olup olmadığını nereden anlayabiliriz?

Yapılan Sosyal Medya Yönetiminin Doğru Olduğunu Gösteren Etkenler 

Sosyal platformda paylaşılacak olan içeriklerin özgün bir şekilde hazırlanması
Günlük, haftalık ya da aylık analizlerde bir ilerleme kat edildiği görülüyorsa
Yapılan her çalışma raporlanıyorsa
Belirlenen hedefler ve planlar doğrultusunda işler yürütülüyorsa
Hedef kitleye güvenilir bir imaj çizmeye yönelik çaba sarf ediliyorsa 
Belirlenen zaman aralıklarında rakip sayfalar kontrol edilip kıyaslamalar yapılıyorsa
Reklamlar ve kampanyalar gibi hedef kitlenin hoşuna gidecek işler yapılıyorsa

Eksiksiz Yapılan Sosyal Medya Yönetiminin Avantajları

Sosyal medya yönetimi avantajlarının başında hedef kitle artışı gelmektedir. Hedef kitle artışı ise sizin reklam ağınızı güçlendirerek bu platformda hızla ilerlemenize yardımcı olacaktır. Zaten çoğu kişinin sosyal medya yönetimine başvurma nedeni de bunlardan kaynaklıdır.

Günümüzde elektronik ticaret ile uğraşan kişi ya da kurumlar daha hızlı ve etkili ilerleme kaydetmek için sosyal medya yönetimine ihtiyaç duymaktadır. Medya yönetimi kulağa kolay gibi gelse bile sabırlı ve özgün içerikler üretmediğiniz taktirde tam bir baş belası haline gelebilmektedir. 

Yapılan araştırmalara göre son zamanlarda en çok tercih edilen ve yükselişe geçen mesleklerin başında sosyal medya uzmanlığı yer almaktadır. Bu ise haliyle çoğu insanın aklında soru işaretleri bırakmaya neden olmuştur.

Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Sosyal medya hesaplarının denetim ve düzeninden sorumlu olan kişiye sosyal medya uzmanı denir. Sosyal medyanın son yıllarda hızla yayılması nedeniyle fazlasıyla tercih edilen mesleklerden biri haline gelmiştir. Sosyal medya yöneticisinin görevleri;

Sosyal medya kullanımı için yeni stratejiler geliştirmek ve bunları gerçekleştirmek.
Hedef kitle için daha verimli içerikler üretmeyi dener.
Zaman zaman rakip incelemeleri yaparak geri kalınan konuları tespit eder.
Yönetilen şirketin farklı başka hesapları varsa onlarla da ilgilenir.
Sorunlara çözüm odaklı bakar.
Trendleri yakından takip edip onlardan olabildiğince yararlanmaya çalışır.
Sosyal medya da bulunan her türlü aracı öğrenip bilgilerini geliştirmeye çalışır.
Günlük, haftalık ya da aylık raporlar hazırlayarak ilerleme olup olmadığını kontrol eder. Eğer ilerleme meydana gelmediyse nedenini araştırır.

Sosyal Medya Yöneticisinin Geliştirmesi Gereken Özellikleri Nelerdir?


1- İçerik Düzenleme
İçerik düzenleme sosyal medya yönetiminin olmazsa olmaz işlerinden biridir. Hedef kitlenin ilgi alanlarını bilmek sadece içerik düzenleme için maalesef yeterli değildir. Bunun yanında paylaşılmak için beklenen içeriklerinde hangi gün ve saatte hedef kitleye sunulması gerektiğini hesaplamakta oldukça önem taşımaktadır. 

2- Veri Analizi
Her konuda olduğu gibi sosyal medya yönetiminde de veri analizi büyük önem taşımaktadır. Yapılan işlerin belirlenen aralıklarla gözden geçirilmesi ve bunlara göre ders çıkarılabiliyor olması dikkat edilmesi gereken bir konudur.

3- Hız ve Esneklik
Sosyal medya gibi fikirlerin hızla değiştiği bir platformda haliyle içeriklerde de değişim olacaktır. Bu nedenle sosyal medya uzmanının değişen şartlara kolay uyum sağlaması çok önemlidir. 

4- Yazma Becerisi
Hangi sosyal medya platformunda çalışırsanız çalışın karşılaşılan ortak durum yazmaktır. Yazma konusunda becerili olan bir sosyal medya uzmanının işleri azalır ve diğer konulara odaklanması için fazla zaman kazanır. Peki yazma becerisi pek olmayan bir medya uzmanı bu yönünü nasıl geliştirebilir?

Okumak herkesin bildiği gibi etkili yazmak için oldukça önem taşır. Fakat sadece eğlenmek için okunan yazılardan ziyade daha çok kendinizi geliştirmeye yardımcı olan yazılar okumak size daha fazla yarar sağlar. (Örneğin çalıştığınız iş ile ilgili e postalar)

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’ da hizmet vermekteyiz. Sosyal medya yönetimi hakkında daha detaylı bilgiler almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.