Instagram Nedir?

Kevin Systrom ve Mike Krieger sayesinde 2010 yılında geliştirilen içerisinde birbirinden farklı filtreler ve sosyal ağ özellikleri ile beraber çoğu kişinin severek kullandığı bir paylaşım sitesidir. Ayrıca şirketlerin ürün veya hizmetlerini büyük bir kitleye ulaştırması bakımından önemli platformlardan biridir.

İnsanların günde saatlerini harcadığı ınstagram da günde 80 milyona yakın fotoğraf paylaşılırken 3 milyona yakın da beğeni toplanmaktadır. Her geçen gün ise verdiğimiz bu sayılar artmaktadır. Kullanıcı sayıları göz önünde bulundurulduğu taktirde Youtube ve Facebook’tan sonra ınstagram gelmektedir. Bu nedenle markaların kendi reklamlarını yapması için güzel bir ortam oluşturur.


Instagram Reklamlarının Avantajları

Fazla Etkileşim
CPC avantajları sayesinde çok para harcamadan büyük kitlelere ulaşabilir ve bir sürü kişinin ürün veya hizmetinizden haberdar olmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem markanız daha iyi yerlere gelecek hem de potansiyel müşterilerinizle kolay yoldan karşılaşma imkânı bulacaksınız.

Hikâye Özelliği
Günde 300 milyondan fazla hikâye (stori) paylaşılıyor ve insanlar takip ettiği kişilerin hikayelerine bakabiliyor. Bu sayede çoğu kurum ya da kişi reklamını yapacakları ürün veya hizmeti hikâye üzerinden yapıyor.

Optimize Etmek
Herhangi bir yazılım üzerinde iyileştirmeler yapmaya optimize etmek denir. Optimize edilen yazılım daha yüksek performans vermeye başlar ve iyiye doğru gider. Reklamların optimize edilmesiyle hedef kitlenize daha uygun reklamlar hazırlayabilirsiniz.

İnstagram Reklam Modelleri
Instagram reklamları görsel reklam, video reklam, dönen reklam, hikâye reklam olmak üzere 4 çeşide ayrılır. Bu reklam türleri sayesinde markanın yerel ve ulusal olarak bilinirliğinde artış meydana gelir. Şimdi de bu reklam çeşitlerine yakında bakalım.

1- Görsel Reklamları
Görsel reklamında adı üstünde en çok önem verilmesi gereken konu görsel seçimidir. Çözünürlüğü iyi olan, reklamın konusuyla uyuşan ve hedef kitlede merak uyandırabilecek görseller seçilmelidir. Görselin altına yazılacak açıklamanın kısa ve anlaşılır olması gerekir. Zor durumda kalınmadıkça görselin üstüne herhangi bir yazı yazılması tavsiye edilmez. Fakat illa yazılması gerekirse görseli kapatmayacak büyüklükte olması doğru olur. Eğer tüm bunları yapmakta zorlanırsanız işinde profesyonel firmalarla iletişime geçebilirsiniz.

2- Video Reklamları
Video reklamları insanı kendine çekmeli ve merak uyandırmalıdır. Hedef kitlede merak uyandırmayan video reklamları beklenildiği kadar işe yaramaz. Ayrıca videoların en fazla 30 saniye olması beklenir ve daha uzun olan videoların tamamen izlenmediği bilinir. 

3- Hikâye Reklamları
Çoğu Instagram kullanıcısı her gün post atmasa bile en az bir tane hikâye atarak takipçileriyle buluşmaktadır. Çoğu marka ise bundan yararlanarak reklamlarını hikâye şeklinde yapmaktadır. Instagramın yaptığı düzenlemeler sayesinde hikâye yoluyla yapılan reklamlar tam ekran olarak insanların dikkatlerinin başka yere kayması engellenmiştir. 

4- Dönen Reklam
Dönen reklamların amacı aynı reklam içinde birden fazla fotoğraf, başlık veya bağlantı göstermektir. Akıllı telefon veya tabletlerde insanların eliyle kaydırarak görmesi sağlanırken bilgisayarlarda ok işaretine basarak reklam döndürülür. Dönen reklamların başka kullanım amaçları da vardır. Bunlar;
Müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için aynı ürünün farklı açıları gösterilir. 
Bir işle ilgili uzun bir süreç anlatırken kullanılır.
Ev veya dükkân gibi farklı odaların gösterilmesi gerektiği yerde kullanılır. 

Instagram’da Neden Reklam Verilmelidir?

Günümüzde sosyal medyayı cinsiyet, yaş veya ekonomik gelir fark etmeksiniz herkes kullanabilmektedir. Bu nedenle markaların reklamlarını yapmaları için güzel bir pazar meydana gelmiş olur. Doğru ve etkili reklamın yapılması sonucunda ise gözle görülür bir farkla iyileşmeler görülür. 

Instagram Reklamlarını Kimler Engeller?
Çoğu kişi ınstagram da karşısında sürekli reklam çıkmasından hoşlanmaz ve bunları nasıl kapatması gerektiğini bilemez. Böyle durumlarda çeşitli programlar yardımıyla reklamları engellenir ve kişinin karşısına reklam çıkma olasılığı sıfıra dönüştürülür. Bu sayede reklamlardan hoşlanmayan kullanıcılar rahat etmiş olur.

Instagram Reklamlarından Daha İyi Geri Dönüş Alabilmek İçin Reklamda Bulunması Gereken Bazı Özellikler

Görüntüler tamamen net olmalı.
Reklamlarınızın daha etkili olması için bazı hashtagler kullanın. (Çok abartıya kaçmayın)
Eğer internet siteniz varsa onun linkini koyarak gören kişileri oraya yönlendirin.
Her tarafta gördüğümüz reklamlardan yapmamaya daha zekice fikirler üretmeye çalışın.
Güçlü bir odak noktası belirleyin.
Görsel veya videonun içinde asıl konuyu saptıracak büyük yazılar kullanmayın.
Farklı reklam görselleri kullanın.

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Instagram reklamları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz