SEO Çalışması Nedir?

SEO kısaltımının Türkçe açılımı Arama Motoru Optimizasyonu ’dur. SEO çalışmasının asıl amacı internet sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda bulunması ve sitede daha fazla ziyaretçi artışı meydana getirmektir. Fakat asıl istenilen ziyaretçi artışı nitelikli ziyaretçilerdir.

Web sitesinin iyi yerlere gelebilmesi için yapılan tüm iyileştirme çabaları SEO çalışmasının içinde yer almaktadır. İnsanlar herhangi bir konu hakkında internetten araştırma yapacakları zaman en üstte bulunan sitelerden araştırmalarını devam ettirmektedir.

SEO çalışmalarının aslında tek amacı ziyaretçi sayısını arttırmak değildir. Web sitesini kolayca kullanılabilen bir seviyeye getirmekte SEO çalışmasının hedefleri içinde yer almaktadır. Bu sektörün her geçen gün gelişmesi nedeniyle SEO çalışmalarına verilen önemde haliyle artmaktadır.

Tüm bu SEO işlemleri arama motorlarında ilk sıralarda görünmek için belirlemiş olduğunuz kelime veya kelime gruplarına yani kısacası anahtar kelimelere bağlıdır. Peki neden anahtar kelimeler SEO için oldukça önemlidir?

Anahtar Kelime ve SEO Arasındaki İlişki

SEO çalışmalarının olmazsa olmazı anahtar kelimelerdir. Bunu için ise kapsamlı bir araştırma yapmalısınız. Yazacağınız metinler için onlarca kelime optimize edemeyeceğiniz için insanların arama motorlarında araştırma yaparken en çok hangi kelimelerle ile araştırma yapacağını tahmin etmelisiniz. Bu yaptığınız tahminlerin SEO çalışmalarınıza büyük oranda yön vereceğini unutmamalısınız.

Anahtar kelime araştırması yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konu site ziyaretçilerinizin hangi anahtar kelimeleri yazarak içerik aradığını öğrenmektir. Karar verilen anahtar kelimeleri içeriğinizin başlık veya gövde metninde bol bol kullandığınızdan emin olunmalıdır.

Arama Motorlarından Kullanıcı Aramalarını Doğru Sınıflandırmak

1- İstekler 

En yaygın arama tiplerinden biride isteklerdir. İnsanlar genellikle bir istediğini gerçekleştirebilmek için arama motorlarında arama yaparlar. Eğer hedef kitlenizin isteklerini doğru bilebilirseniz ve buna göre içeriklerinizi hazırlarsanız başarılı bir SEO çalışması yapıyorsunuz demektir.

2- Hızlı Sonuçlar

İnsanlar herhangi bir ürün hakkında hızlı ama etkili bilgiler almak içinde arama motorlarında çeşitli araştırmalar yapar. Bu nedenle kişilerin araştırma yapacağı sorular detaylıca araştırılmalıdır.

3- Endişeler

Çoğu kişi endişe duyduğu konuları derinlemesine araştırıp bilgi sahibi olmak ister. Bu nedenle arama motorlarına endişelerini anlatacak kısa ve öz anahtar kelimeleri ile araştırmalarını yaparlar.

Sıkça Yapılan SEO Hataları

Engellendiği için çalışmayan resim dosyaları

Sorunlu video içerikleri

Doğru olmayan ve hata veren yönlendirmeler

Bakılması zorunlu reklam verilmesi

Alakasız bağlantılar

Sayfanın yavaş hizmet vermesi

Site İçi SEO Nedir?

Site içi SEO çalışmasının temel amacı kaliteli ve ziyaretçilere yarar sağlayacak içerikler üretmektir. Bu kaliteli içeriklerinde kapsamlı yapılan araştırmalar sonucu olacağını unutmamak gerekir. Bir kalite çalışması olan site içi SEO çalışmalarında arama motorlarının web sitelerine vermiş olduğu puanlar dahilinde şekillendiğini unutmamak gerekir. Eksiksiz yapılan site içi SEO çalışması sayesinde arama sonuçlarında üst sıralarda yer alarak daha fazla kişi tarafından fark edilme şansınızı arttırabilirsiniz. 

Site Dışı SEO Nedir?

Site dışı SEO adından da anlaşılacağı üzere sitenin dışında gerçekleşen çalışmaları içermektedir. Tıpkı site içi SEO çalışmaları gibi site dışı SEO çalışmaları da web sitesinin kalitesini arttırmak için oldukça önemlidir. Bu SEO çalışmasında yapılan en ufak bir hata bile sitenin Google’dan silinmesine neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak içinse titizlikle yürütülmesi gerekir. Site dışı SEO çalışmaları “backlink” olarak da bilinmektedir. 

Backlink nedir?

Herhangi bir sitenin başka bir sitenin linkini paylaşmasına backlink denir. Backlink sayesinde arama motorlarında üst sıralarda olma imkânı yakalayabilirsiniz. Backlink alırken ömürlük olup olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde süreli backlinkler süresi bittiğinde sitenin büyük düşüş yaşamasına neden olabilir.

Backlink Alınabilecek Siteler;

Sektörel web siteleri

Siteye özel oluşturulan platformlar

Web linkleri

Forum gibi web siteleri

Aforsoft Yazlım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’ da hizmet vermekteyiz. SEO çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıklayınız.