AMP Nedir?

Açılımı “Accelerated Mobile Pages” olan AMP’nin Türkçesi “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” olarak bilinir. Aslında AMP’nin temel amacı internet sitelerine hızlı erişim sağlamaktır. Peki AMP’nin asıl amacı olan internet sitelerine hızlı bir şekilde erişim sağlamak neden bu kadar önem taşımaktadır?

Açılımı altı saniyeden fazla olan sitelerin çoğu ziyaretçi tarafından daha site açılmadan terkedildiği bilinir. Bununla beraber site müşteri memnuniyetinin büyük bölümünü kaybeder hem de Google'da geçirilen sürenin hayli azalmasına neden olur. Fakat AMP sayesinde olabilecek tüm bu olumsuzluklar engellenip sitenin hız kazanması sağlanır.   

İnternet sitelerinde bulunan tüm sayfalara AMP’nin yapılabildiği gibi sizin belirlemiş olduğunuz sayfalar dahilinde de kodlama gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca artık web siteleri tarafından gereksinim olarak görülen AMP mobil içerikler için daha fazla tercih edilmektedir. Peki bir internet sitesine AMP ile erişim sağlandığını nereden anlayabiliriz?

Web sitesi erişiminin AMP sayesinde oluşturulmuş olup olmadığını anlamak oldukça basittir. Sitede bulunan görsellerin altında “AMP” sembolünün bulunması hem de Google’ın belirlemiş olduğu şimşek sembolünün yer alması AMP teknolojisinin o sitede yer aldığını gösterir. 

Google ve AMP Arasındaki İlişki

Google için internet sitesinin açılım hızı ve mobile uygun olması bir sıralama kriterdir. AMP ise hem mobile uygunluk konusunda hem de Google sıralaması kısmında büyük avantajlar sağlar. Bu bakımdan incelendiği taktirde AMP bir zorunluluk olmasa bile kullanılması çoğu kişi tarafından tercih edilir. 

2017 yılının Kasım ayında Google tarafından yeni bir güncelleme yayımlandı. Bu güncellemede AMP kullanılan sayfalar ve AMP kullanılmayan sayfalar incelendiğinde içerikle ilgili bir farklılık durumunda yönergelere uygun olmayacağı kabul edildi. 

Özel Kodlamaların Uygulandığı Bir Web Siteye AMP Uygulaması Yapılabilir Mi?

AMP konusunda uzman kişiler tarafından yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Fakat bu konu hakkında bilgisi olmayan kişilerin yapması sonucunda olumsuz sonuçlar oluşabilmektedir. JavaScript framework’ü gibi kodlama çalışması uygulanmış sitelerde kodlama işleminden sorumlu kişilerin AMP uygulamasını yapması önerilmektedir. 

AMP Kurulumu ”.Net ” Sitelere Uygulanır Mı?

AMP başka işlemler ile kıyaslandığı taktirde .net sitelere uygulanması bir tık daha zor oluyor.  HTML şeklinde olan kodlamanın CSS kodlamasına dönüştürüldüğü taktirde AMP uygulaması yapılmaya başlanılanabilecektir. Birçok yönüyle siteye fayda sağlayan AMP işe yarar teknolojik gelişmelerin arasında yer alıyor. 

AMP’nin Avantajları

1- SEO Desteği Sağlar

Yazımızın başlarında da dediğimiz gibi Google sayfaların sıralamasını yüklenme hızına göre ayarlamaktadır. AMP özellikli tüm sayfalar ise hızlı bir şekilde yüklenebildikleri için Google onları bu konuda avantajlı tutar. Bu hususta AMP uygulanan siteler SEO desteği almış olur. 

2- Kitleleri Etkin Bir Hale Getirir

AMP sayesine sayfaların genel yüklenme süresi bir saniye civarındadır. Sayfa kısa sürede açıldığı ve kullanıcı aradığı bilgiyi hemen bulabildiği için diğer sitelere oranla o sitede geçirdiği vakitte artacaktır. Bunun sonucunda işlerini halletme oranı yükselecektir. Zaten çoğu sayfaya AMP uygulanmasının asıl amacı bu maddeyi etkin duruma getirmektir. 

3- İyi Bir Gelecek Yaratır

AMP sayesinde kullanıcılara hızlı bir mobil deneyim yaşatabilirsiniz. Bu sayede ise internet üzerinden kendinize sürdürülebilir iyi bir gelecek yaratmış olursunuz.  

4- Kullanıcı Memnuniyeti Sağlar

AMP sonrası sayfa kullanımında en belirgin avantaj kullanıcı memnuniyetindeki artıştır. İnternet sitesi açılımı için çok uzun süre beklemeyi sevmeyen kullanıcılar sitenin hızlı açıldığına şahit olunca sizi rakip sitelerden birkaç adım önde tutmaya başlayacaktır. 

AMP’nin Dezavantajları

Her konuda olduğu gibi AMP’nin dezavantajları da bulunmaktadır. AMP dokümanlarının tamamı eşit bir şekilde oluşturulmamıştır. %1 gibi küçük bir kısım 1 saniye civarında yüklenirken geriye kalan %99’luk kısmın yüklenmesi biraz daha uzun sürecektir. AMP’nin ise bu yönünü çoğu kişi pek etkileyici bulmaz. Büyük markalar tarafından olumlu sonuçlar oluştursa bile AMP henüz yetişkinlik çağına ulaşamamıştır.  

AMP Oluşum Süreci

Google AMP 2015 yılında insanlara tanıtıldı.

AMP 24 Şubat 2016 tarihinde kullanıma hazır hale getirildi ve insanlara sunuldu. 

20 Eylül 2016 tarihinde organik arama sonuçlarına dahil edildi. 

2017 yılının mart ayında AMP’nin farklı arama motorlarında kullanılabileceği söylendi. 

2017 yılının mayıs ayında arama ağı reklamları içerisinde kullanılabilecek olduğu açıklandı. 

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. AMP web sitesi hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıklayınız.