Sosyal Medya Nedir?

Teknolojinin hızla gelişmesiyle hayatımızda yerini alan sosyal medya gün geçtikçe daha fazla kullanıcıya ev sahipliği yapmakta. Peki bu kadar fazla insanın etkin bir şekilde kullanmasının nedeni tam olarak nedir?

 Sosyal medya insanların kendi içeriklerini paylaşıp diğer kullanıcılarla etkileşim içinde olduğu bir platformdur. Fotoğraf, video, bilgi, kişisel görüş gibi konular hakkında sayısız bir sürü içeriği görebilir ve fikir edinebilirsiniz.

Sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapabilmeniz için hiçbir eğitimden geçmenize gerek yok. Toplumun ahlakını bozacak içerikler paylaşmadıkça istediğiniz her türlü içeriği paylaşma özgürlüğüne sahipsiniz.

Ayrıca sosyal medya üzerinde büyük bir takipçi kitleniz varsa para kazanıp bu işi gelire dönüştürme gibi şansınızda bulunmaktadır. Peki bu kadar fazla işlem yapacağınız bir platform olan sosyal medya nasıl kullanılmalı?

Verimli Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

- Hedef kitlenizin güvenini kazanmaya çalışın. Bu sayede içeriklerinizin daha fazla etkileşim aldığını görmüş olacaksınız.

- İçeriklerinizi birbiri ile uyumlu şekilde hazırlayın. Böylece ilgi çekici ve gözü yormayan bir profile sahip olmuş olursunuz. Bu yönden rakip sayfalardan bir adım önde olursunuz.

- Günümüzde artık unutulan, etkisini ilk günkü kadar korumayıp unutulmuş konular hakkında içerikler hazırlamaktan olabildiğince kaçının.

- Hedef kitlenizin paylaşım yapacağınız sosyal medya türünde hangi zaman aralıklarında aktif olabileceklerini saptayın. Yapacağınız paylaşımları o belirlemiş olduğunuz zaman aralığında yapmaya özen gösterin.

- Yapmış olduğunuz içeriklerin hitap ettiğiniz hedef kitlesinin işine yarar olmasına oldukça dikkat edin. İşe yaramayan bir sayfayı takip etmek kullanıcıların size karşı olan tutumunu kötü etkiler. Buda takipçi kaybetmenize neden olabilir.

- Paylaştığınız içeriklere gelen soruları veya eleştirilere uygun bir dille yanıt vermekten çekinmeyin. 

- Sosyal medya da takipçilerinize yanıt verirken süslü olmayan yalın bir dil kullanmaya ve sert olmaktan kaçınmaya özen gösterin.

Fazla Sosyal Medya Kullanımının Ortaya Çıkardığı Olumsuz Sonuçlar

1- Sosyal medya üzerinde ilgi çekmek için insanların birçoğu kendini olmadığı bir karakterde ve yaşantıda gösteriyor. Fakat zamanla gerçek kişilikleri ya da hayatları ile yüzleşip psikolojik çöküntüler yaşayabiliyorlar.

2- Sosyal ortamda uzun zaman geçirmek insanı çevresinden uzaklaştırıp sosyal ilişkilerini kötü yönde etkiler.

3- Kontrolsüz sosyal medya kullanımı sorumlulukların aksamasından tutunda uzun vadeli başarısızlığa neden olabilir.

4- Dijital ortamda geçirilen uzun süreler ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bundan korunmak içinse sosyal medyada uzun süreler boyunca vakit geçirmemeye oldukça özen gösterin.


Doğru Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

1- Sosyal medyada saatler boyunca boş vakit geçirmek yerine uzun zamandır görüşmediğiniz bir akraba ya da arkadaşınızla konuşarak vakit geçirebilirsiniz.

2- Günümüzde sosyal medyayı sadece para kazanmak için kullanan bireyler bulunmakta. Gereksiz zaman öldürmek yerine kendinize ekonomik katkı sağlayabilirsiniz.

3- Kendi kişisel bilgilerinizi (telefon numarası, ev adresi vb) başka insanlarla paylaşmaktan kaçının.

4- Boş vakitlerinizi verimli geçirmek için farklı resim fikirleri, yabancı dil öğrenme taktikleri, kullanışlı dekorasyon fikirleri gibi faydalı şeyler öğrenerek güzel vakit geçirebilirsiniz.

5- Okul dersleri ile ilgili konu anlatımlarını inceleyerek okul hayatınıza katkı sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesabınızı Korumak İçin;

- Kolay bulunamayacak, uzun, büyük ve küçük harflerin karışık olduğu bir şifre belirleyin. 

- Başka insanlarla ortak olarak kullandığınız bir bilgisayardan sosyal medya hesabınıza giriş yaptıysanız işiniz bittiği zaman kendi hesabınızdan çıkış yapmayı sakın unutmayın.

Sosyal Medya Örnekleri

- WhatsApp

- Twitter

- Facebook

- Youtube

- Instagram

- Linkedln

- Pinterest

İlk Sosyal Ağ Örneği

1978 yılında WardChristensen ve RandySuess adında iki arkadaş, diğer arkadaşları ile kolay irtibata geçip konuşabilmek için BBS isimli bir yazılım icat ediyor. Bu iki bilgisayar tutkunu arkadaşın yıllar önce yaptığı yazılım ilk sosyal ağ örneğidir.