Google Search Console Nedir?

Google Search Console; internet sahipleri, webmasterlar, Dijital pazarlama uzmanlar ve SEO çalışanlarının sitelerinin Google’a yansıyan performans ölçümlerini yapan bir sistem adıdır. Bu sistem bizlere; arama motorunda görünen performansı, görünürlük durumunu ve gerekli optimizasyonları göstermektedir. Başlangıçta ismi Google Webmaster Tools olan bu sistem 2015 yılından itibaren Google Search Console olarak adlandırılmıştır.

Search Console ücretsiz olarak site sahipleri ve yöneticilerine hizmet veren bir sistemdir. Google eklentileri kontrol eden ve gözlemleyen sistem adıdır. Bu aracın sağladığı kolaylıklar;

Site haritası gönderme ve kontrol edebilme kolaylığı,
Googlebot’un site ziyaretleri sırasında ki görünüm kontrolü,
Backlinkleri listeleyebilme,
Robots.txt dosyalarını görme,
Googlebot’un taramaları sırasında zorlandığı sayfaları görme,
Web sitenizin hangi sitelerde listelendiği ve tıklanma oranlarını görebilirsiniz,
Site bağlantınızın ne şekilde görüneceğini seçme imkânı,
Arama sonuçlarında istenmeyen URL kayıtlarını temizleyebilirsiniz,
Web sitenize bir ceza verilmiş ise o cezaları Google Search Console üzerinden görebilirsiniz. 

Search Console Üzerinde Yer Alan Hizmetler Nelerdir?

Arama Görünümü;

Web sitenizde yapılan aramaların nasıl göründüğüyle ilgilidir. Web sitesinin arama görünümü tıklanma(CTO) gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. 

Yapılandırılmış Veri; Google yapılandırılmış tüm verileri burada toplar. Grafikler yardımıyla veri sayısı ve hatalar gösterilir. Hata raporlarını indirerek elde edilen verileri Yapısal Veri Test Aracı ile çalıştırarak hataları tanımlayabilirsiniz.
Veri İşaretleyicisi; Yapılandırılacak verileri kullanmak istiyor fakat erişiminiz yoksa veri işaretleyicisi ile yapılandırılan verileri kullanabilirsiniz. Web sitelerinin herhangi bir URL’si ile başlayarak bilgi türünü seçin. Bundan sonra işaretle işlemine başlayabilirsiniz.
HTML İyileştirmeleri; HTML iyileştirme sayfaları, meta açıklamaları, dizinime eklenmeyen içerikler ve başlıklar ile ilgili tüm bilgi ve veriyi toplar.
Site Bağlantıları(Sitelinks); Site bağlantıları ziyaretçilerin web sitesinde gezmesi için kullanılır.  Burada kullanıcıyı ilgilendiren bağlantılar ve linkler mevcuttur.

Arama Trafiği;

Ziyaretçilerinizin geldikleri platformları gözlemleyebilir, hangi domainlere sahip oldukları ve linklerinin nasıl gözüktüğünü görebilirsiniz. 

Arama Analizi(Search Analytics); Eski adıyla Search Queries’dir. Google üzerinden gelen genel trafik hakkında bilgi verir. Çeşitli filtrelemeler ile google taramalarında ki performansın anlamanızı sağlar.
Dâhili Bağlantılar(Internal Links); Sayfa taramalarında en üst sıralarda yer almanızı sağlayan bir diğer kısım dâhili ve harici bağlantılardır. İç bağlantılar rapor yardımıyla hangi sayfalarda değişiklik yapmanız gerektiğini görürsünüz.
Manuel İşlemler; SEO uzmanlarının yapmakta en zorlandığı şeylerden biride manuel işlemlerdir. Burada herhangi bir Google cezası hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Uluslararası Hedefleme; Web siteleri artık bazı özel içeriklerle uluslararası ziyaretçi çekmeye yönelik çalışmalarda bulunmaktadır. Web sitelerinin dilini ve coğrafi hedeflemesinde bulunmak için   “hreflang” kullanılır. Bu etiket yanlış uygulanırsa sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Google Search Console Uluslararası Hedefleme raporlarını kontrol etmek gereklidir.
Mobil Kullanılabilirlik; Mobil kullanım artık çok popüler bir uygulama şeklidir. 21 Nisan 2015 yılından itibaren Google, mobil uyumluluğun bir sıralama ölçütü olabileceğini açıklamıştır. Mobil kullanım için ayrılan raporunuz boşsa, mobil kullanıcılar için optimize edilmiştir. 

Google Dizini;

Bu kısımda web sitenizde istenmeyen URL’leri kaldırmayı ve web sitenizde yer alan kaç sayfanın Google Dizine eklendiğini görebileceksiniz.

•     Dizin Durumu; Dizine eklenen sayfaları gösterir. “robots.txt” ve istek durumunda ki URL dosyaları görüntülenmez. Googlebot’un erişebildiği URL’lerdir.
Engellenen Kaynaklar; “robots.txt” tarafından engellenen bütün dosyaları bulabileceğimiz kısımdır.
URL’leri Kaldır; “robots.txt” dosyaları, google dizinine eklenmeyi önlemek için kullanılır.  Sayfa dizini zaten varsa ve bunu kısa sürede kaldırmak istiyorsak URL kaldır özelliğin kullanmalıyız.

Tarama;

Sayfalarınızı dizinine eklemeden önce taramanız gereklidir.  

Tarama Hataları; Düzenli kontrol edilmesi gereken bir diğer kısım da tarama hataları raporudur. Googlebot tarafından hatalı bütün web site sayfalarınızı göstermektedir.
Tarama İstatistikleri; tarama istatistikleri 90 günü kapsayan bir rapordur. Taranan web sayfalarını, indirme süresi ve boyutunu gösterir.
Google Gibi Getir; Google’ın sayfayı nasıl işlediğini taklit eder. “alma ve işleme” gibi yöntemlerle tarama yapan google sayfayı tarayıcıdaki gibi görüntüler.
Robots.txt Test Aracı; hata kontrolü için kullanılır. Her çeşit Google tarayıcısı mevcuttur.
Site Haritaları; XML site haritası kullanmanızı öneririz.  Bu haritaları Google Search Console yardımıyla Google’a bildirmeniz mümkün olur.
URL Parametreleri; URL parametrelerini anlamaya çalışan Google kendisi çoğu zaman kolayca halledebilir ancak bazı parametrelere de ihtiyaç duyduğu zamanlar olmaktadır. Bir parametre ekleyerek kullanıcıya görünen sayfa içeriğinin değişip değişmediğini gözlemleyiniz.
Güvenlik Sorunları; Sitenizin siber saldırılara uğradığını bazı uyarılar ile anlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için Google Search Console ayarlarına girerek “güvenlik sorunları” ayarlarınıza bir göz atmalısınız. 

Ek Ayarlar;

Google Search Console üzerinde bulunan en önemli ayarlar yukarıda gizli(saklı) kısmıdır.

Site Ayarları; Bu kısımda domain tercihinizi belirleyebilirsiniz. “www” olan ve olmayan sürümleri belirleyebilirsiniz. Tarama oranını da ayarlayabilir ve google sunucunuzun bant genişliğini zorlamadan pek çok tarama yapmanıza yarar sağlar.
Adres Değişikliği; Web sitenizi başka bir domain adresine taşırken “adres değişikliği” yapmayı unutmamalısınız. Bu değişiklik ile Google Indexlenme işlemi kolaylaşmış olur.