Müşteri sadakati arttırmak için yapılabilecek çalışmalar nelerdir?

Müşteri sadakati sağlanması e-ticaret firmaları için uzun vadede başarı getirecektir. Sadık müşteri, şirket karlılığını arttıracak önemli faktörler arasında yer alır. 

Yeni müşterilere erişimle hedef kitlenizi genişletmek istediğinizde e-ticaret sitenizde aktif biçimde alışveriş yapan müşteri bulunmadığında yeni müşteriye erişim uzun vadede başarıyı ne yazık ki getirmez.

Kaliteli Ürünler Satın;

Tüketicilerin sizi tercih etmeleri için almış oldukları üründen memnun kalmış olmaları gerekir. Bunu da ancak kaliteli ürün satışı ile gerçekleştirebilirsiniz. E-ticaret siteniz bünyesinde kullanıcılarınıza sunmuş olduğunuz ürün kalitesi, uzun vadede kullanıcı deneyiminin iyi olması sizi tercih etmelerini sağlayacaktır.

Almış olduğu ürün kalitesinden memnun tüketici aynı kalitede ürün istediğinde sizi tercih edeceklerdir.

Kaliteli Müşteri Hizmeti Sunun;

Müşteri sadakatini müşteriye sunulan servisler de etkilemektedir. Satış öncesi ve satış sonrası müşteri destek hizmeti kullanıcı memnuniyeti açısından son derece önemlidir.

Tüketicinin bu destek hizmetlerinden almış oldukları hizmet karşılığında marka hakkında bir fikir sahibi olurlar. Satış öncesi ve sonrasında destek hizmetinden memnun kalan tüketici markaya daha sıcak bakmaktadırlar. Müşteri destek hizmetlerinde yapılabilecek çalışmalar;

İletişim bilgileriniz web sitenin her sayfasında görünür olmalıdır. 

Tüketici, destek birimlerine kolaylıkla erişebilmeli.

Bekleme süresini kısaltın.

Sıkça sorulan sorular kısmını hazırlayın.

Sorun çözümüne odaklanın.

Sosyal medya platformlarında müşteriler ile etkileşim halinde olun.

Kişiselleştirme Çalışmaları Yapın;

E-ticaretteki kişiselleştirme çalışmalarının son yıllardaki popüleritesi oldukça artmıştır. Web sitenize üye olmuş kullanıcılarına daha kişiselleşmiş bir kullanıcı deneyimi sunmak, ilgi alanlarına yönelik ürün sunumu müşteri sadakatini arttıracaktır.

Kargo ve Sipariş Süreçlerini İyi Yönetin;

E-ticarette tüketicilerin sorun yaşadıkları diğer konu kargo ve ürün teslimidir. Kargo sürecinin iyi yönetimi geç ürün teslimi, hatalı ürün teslimi gibi çeşitli aksaklıklar müşteri memnuniyetini olumsuz etkilemektedir.

Çalışacağınız kargo firmasını seçerken son derece dikkatli olmanız gereklidir. Siparişlerin ülke çapında ne kadarlık bir süre içinde teslim edildiğini öğrenmeniz ve tüketicileri bilgilendirmelisiniz.

Yanlış sipariş gönderimi yapılmaması için kargo yönetiminin kusursuz olması gerekir. Yanlış sipariş gönderimi müşteriyi mutsuz edecektir. Bu durum zarara uğramanıza sebebiyet verebilir.

İade Politikalarınızı İyi Belirleyin ve Süreci İyi Yönetin;

E-ticarette özen gösterilmesi gereken bir diğer konuda iade sürecidir. Tüketici Hakları Kanununa göre satın alınan ürünü tüketici15 gün içinde iade etme hakkına sahiptir. Bu nedenle iade politikanızı belirlemeniz gerekir.

İade politikanızı satın alma sayfanız içinde açık biçimde belirtmeniz bu süreci iyi yönetmeniz ürünün yeniden gönderimi ya da para iadesi sağlayarak tüketiciyi mağdur etmemeniz gerekmektedir. 

İade sürecinin iyi yönetilmemesi müşterinizi mutsuz etmesi nedeniyle müşteri sadakatinize hasar verecektir. Markanızla ilişkili olumsuz algıya sebep olacaktır.