Native Reklamlar;

Pazarlama sektöründe yükselişteki en yeni trend native reklamlar, Yani doğal reklamlardır. İlgi çekici, özgün ve etkileyici hikâye içerikleriyle müşterilerin ilgisini çekerek etkileşim yaratmayı amaçlıyor. Şirketler içerik pazarlama işlerini daha çok kurumsal blog ve sosyal medya hesaplarından gerçekleştirmektedir. Doğal reklamlar olarak adlandırılan reklamlarda sosyal medya hesaplarında, çeşitli makalelerde, videolu ve blog yazılarının içine yerleştirilmiş şekilde reklam yapılmaktadır. Online hesaplarda viral dağılım potansiyeli yüksek yerlerde yapılan bu native reklamların geri dönüş oranları tahmin edildiğinden çok daha fazladır.

Native reklamlar dünyada en çok kullanılan reklam çeşitlerinden birisidir. Doğal reklamcılık olarak çevrilen bu yeni reklam trendi Dijital reklam ajanları tarafından sıkça kullanılmaktadır. Reklamları son derece keyifli hale getiren bu reklam şekli şirketleri eğlenceli reklam içerikle tanıtarak zihinlerde daha uzun süre kalarak akıllarda yer etmeyi amaçlamaktadır. Kurgulama yöntemiyle ürünleri ve hizmetleri tüketiciye sunarak hedef kitle ile doğru etkileşim içinde bulunulmasını kolaylaştırmaktadır. 

Native reklamlar seçilmesinin ardından dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu reklam türüyle hedef kitle ile doğrudan iletişim mümkündür. Markayı doğal şekilde tanıtan bu reklam türü ile daha samimi bir reklam ortaya çıkarmış olursunuz. Hedef kitleyi etki altına aldıktan sonra artık marka sadakati ve hedef kitle etkileşimini en üst düzeyde yaratmış olacaksınız. Şirketler artık belirlediği hedef kitleyi reklamların oluşturduğu algı ile çekmeyi hedeflemektedir. Doğrudan iletişim kurulması sebebiyle satışlar atıyor, marka bilinirliği artarak müşteri sadakati sağlamış oluyorsunuz. 

Native Reklamcılık Nedir? 

Native reklamlar, klasikleşmiş reklamcılıktan uzak kalmayı amaçlayan bir reklam çeşididir. Bu reklam türü, tanıtımın en doğal halidir. Doğal reklamcılık adı altında çoğu şirketin ilgisini çeken bu reklam türünde hedef kitlenin anlayabileceği, algıya açık ve şirket içeriğine uygun olması gereklidir. Normal bir konuyu açıklarcasına yapılan bu reklam türü geleneksel banner reklamları uygulanmaması gerektiği bilinmelidir. Doğallığı kaybedilmeden yapıldığı takdirde kayda değer şekilde olumlu sonuçlar elde edilmesi mümkündür.  Bu reklamcılıkta esas püf nokta doğallıktan kesinlikle uzaklaşmamaktır. 

Doğal reklamcılık, ınternete erişim sağlanan her yerde yapılabilmektedir. Çoğunlukla web sitelerinde uygulanan bu reklam şeklinde kalite standartları esastır. Çok geniş bir alana hitap eden bu reklamcılık türü daha çok; makale, video, oyun, test ve sosyal medya paylaşımlarında yer almaktadır. 

Native Reklamlar Ne Kadar Etkilidir?

Ölçülebilir ve kaliteli etkileşim sebebiyle öne çıkan bir reklam türüdür. Hedef kitlenin yer aldığı platformlarda, ilgilenen kişilere gösterim sağlanarak marka ile bağlantılı içeriklerin içine yerleştiriliyor ve bariz reklam görüntüsünde olmadığı için hikâye ilgi çekici ve akılda kalıcı hale geliyor. 

Doğal reklamların sevilme nedenlerinden biride içerikle tanıtımı birleştiriyor oluşudur. Hexagram ve Spada’nın çalışmalarını incelediğimizde %85 oranla yayıncıların doğal içerikleri kullanarak daha yararlı olduklarını göstermektedir. Ajansların %85’i ve markaların %76’sı doğal reklam içeriklerini sevmektedirler. Bu durumlar göz önüne alındığında doğal reklamlar şirketlerin reklam içerikleri arasında yer almaktadır.

Bloglar bu reklamcılık türüne en uyum sağlayan yerlerden biri olarak kabul edilir. Sadık okuyucularına belli konularda önderlik yapan bloggerlar görsel içerik ve yazılı materyallerle doğal reklamcılık için geçirilen süreyi geçirdikleri araştırmalar sonunda görülmüştür. 

Hexagram ve Spada araştırmalarına göre yayıncıların %60’ı, şirketlerin %40’ı ve ajanların %34’ü doğal reklamcılığı tercih etmektedirler. Doğal reklamların satışa dönüşüm oranı ise diğer reklam modellerine göre %18’den daha fazla en popüler reklam modelleri ise %65 Gibi bir oranlar blog yazılarıdır. Günden güne popülaritesi artan bu Native reklamları yani doğal reklamlar 2014 yılında pazarlama dünyasının yıldızları arasında yer almıştır.