Kullanıcı deneyimi olan UX ve aynı web sitesine uygulanan çalışmaları birbirinden ayrı olarak algılanmaktadır. İki alan üzerinde yapılan çalışmalar birbirinden habersiz şekilde gerçekleştirilmektedir. Aralarında bir bağ yokmuş gibi çalışmalar yürütülmektedir. 

Bu düşünce tehlikeli olabilmektedir. UX ve SEO çalışmaları birlikte yürütülmesi gerekmektedir. Bağımsız parçaları oluşturmak üzerine bir bütünün parçaları şeklinde hareket etmek istenen sonuçlara erişimi sağlayacaktır. 

Web site üzerinde yapılan iyi ve kötü bütün kullanıcı deneyimleri SEO üzerinde etki göstermektedir. Bu etki web site başarısına büyük oranda etki göstermektedir. 

UX ve SEO çalışmaları için hangi noktalar için birlikte çalışılmalıdır? Birbiri ile bağlantısı olmayan bazı kısımlar mevcuttur. 

Hem kullanıcı deneyimi hem de SEO her alanda birlikte çalışılması şart değildir. Ancak bu noktaları doğru saptamak ve birbiri üzerinde ki etkiyi doğru planlamak gerekmektedir. 

Peki, UX tasarımı ne anlam ifade etmektedir?

Kullanıcı deneyimi, araştırma sonuçları ve tasarımcı kullanımına sunulan çeşitli araçlarla insan duygularına ve kullanıcı davranışlarına yönelik tasarım oluşturma sürecine denir. 

UX ve SEO çalışmaları kullanıcıyı mutlu etmek adına yapılan çalışmalardır. Ortak hedefleri mevcuttur. Yapılan işi müşteriye iletmek ve davranışlarını etkilemektir. 

UX ve SEO çalışmalarının birlikte yapılması marka veya işletme için harikalar yaratabilecektir. 

UX tasarımcısının rolleri ve SEO uzmanlarının rolleri birleşmesi durumunda markayı ve hizmetleri tanıtmak için mükemmel bir araç olmaktadır. 

UX’in SEO için önemi nedir?

UX’in SEO için önemi; kullanıcı davranışlarının arama motoru sıralamasına önemli etkisi olmasıdır. 

Kullanıcılar; yanlış bilgi, kötü işlevsellik, kötü tasarım gibi sebeplerden dolayı arama motoru sıralamalarında üst sıralara çıkması sıralaması üzerinde zarar göreceği anlamına gelmektedir. 

Kullanıcı deneyimleri üzerinde ki olağanüstü artış ziyaretçilerin web siteniz içinde uzun süre kalmasını ve sizinle etkileşim oranlarında artışa sebep olacaktır. 

SEO ve UX’i etkileyen 5 önemli etken;

1-Site Hızı (Page Speed);

Araştırma sonuçlarına bakındığı zaman web siteleri ziyaret eden kişilerin neredeyse yarısı web sitelerin bir saniye içinde yüklenmesini istemektedir. İki ya da üç saniyelik yüklenmelerin gerçekleştiği web sitelerini terk etmektedirler.

Bu durum bir kullanıcı deneyimi (UX) problemidir. Yavaş web siteleri kullanıcıları hayal kırıklığına uğratmaktadır. 

Bu durum aynı zamanda bir SEO problemi olup arama motoru sıralamalarını etkilemektedir. 

Yavaş ve problemli olan saylarının sorunlarını çözmek için birlikte çalışılmalı, kullanıcıların web sitenize olan erişiminin hızlanması iki taraf içinde bir avantaj olacaktır. 

2-Mobil Uyumluluk (Mobile Responsiveness);

Mobil cihazların kullanımının çok yaygınlaşmış olduğu bu dönemde mobil uyumluluk büyük önem taşımaktadır. Mobil uyumlu web sitelerini başarısızlık oranı büyük ölçüde azalmaktadır. 

Bir web sitesinde mobil uyumluluk olmaması; kullanıcı deneyimi olan UX’in olumsuz etkilenmesine sebebiyet vereceğinden web sitesinin terk edilmesine neden olacaktır. 

Google algoritmalarında mobil uyumlu cihazlara öncelik tanıyarak üst sıralara yerleştirmektedir. Mobil uyumluluk aynı zamanda bir SEO problemidir. 

3-İç Bağlantılar (Internal Links);

Web site içerisinde yer alan iç bağlantılar arama motoru sıralamasını etkilemesi sebebi ile ilk bakışta SEO ile ilgili gibi görülebilir. 

Kullanıcıların daha fazla bilgi bulmak ve belirli konular hakkında bilgi edinmek istedikleri zaman bu durum aynı zamanda bir UX sorunu haline gelmektedir. 

Doğru bağlantı metinleri oluşturmak ziyaretçilerinizin nelere erişim sağlayacağını bildirerek web site sıralamanızı oluşturmaktadır.

4-İçerik (Content);

İçerik oluşturmak tamamen SEO ile ilgilidir. Ancak kullanıcı düşünülmeden oluşturulan içerikler başarısızlık ile sonuçlanacaktır. 

İçerik oluştururken kullanıcı isteklerini ve ihtiyaçlarını ön planda tutmak gerekmektedir. Tasarım ve optimizasyon ile paralel şekilde içerik oluşturmak gerekmektedir. 

İçeriğin kullanıcı hitap etmesi ve web site içinde zaman geçirmeye ikna etmesi gereklidir. 

Yayınlanacak olan içerik ile bağlantılı olup belirli konular hakkında bilgi vermesi gerekmektedir. 

5-Sayfa Çıkış Hızı (Bounce Rate);

Kullanıcıların web sitenize dair deneyimi iyi değilse ayrılırlar. Kullanıcıların hemen web sitesini terk etmesi arama motoru sıralamalarını etkileyecektir. 

Arama motoru sıralamalarınız üzerinde düşüş yaşamanız arama motoru sırasında ziyaretçilerin sizi bulma oranını azaltacaktır. 

Kullanıcıları web siteniz içerisinde tutmak için neyi aramış olduklarını unutmamalısınız. 

Ziyaretçilerinize mükemmel kullanıcı deneyimi sunmanız gerekmektedir. Arama yaptıkları başlıklar ile bağlantı göstermeniz gerekmektedir. Birçok seçeneği olan ziyaretçiler sabırlı değildir. 

SEO ve kullanıcı deneyimlerini tek bir birim olarak düşünülmelidir. İki bileşen birbirini çok yakından etkilemektedir. Web sitenize gelen kişilerin web sitenizi aktif olarak görmemesi olağanüstü kullanıcı deneyimine rağmen bir şey ifade etmemektedir. 

İyi bir kullanıcı deneyimine sahipseniz arama motoru ile sizi bulan kullanıcılar geri gelecektir. Kullanıcı deneyimi yalnızca mevcut ziyaretçiler için geçerli değildir. Görseller, web site hızı gibi her şey kullanıcı deneyimi ve aramama motoru sıralamalarını etkilemektedir.

SEO ekipleri UX ekiplerinden, UX ekipleri SEO ekiplerinden çok şey öğrenebilmektedir.